Писатели за "македонския" клуб на името на Вапцаров: Да се спре гаврата с националната ни чест

СБП разчитат кметът на Благоевград да осуети "провокацията"

29.10.2022 | 17:50 Редактор: Елеонора Танева
Писатели за

Съюзът на българските писатели категорично подкрепя наследниците на великия български поет Никола Вапцаров да не бъде откриван в Благоевград "македонски" културен клуб с неговото име.  Това се казва в изпратено до БТА изявление на председателя на СБП Боян Ангелов.

СБП безапелационно подкрепя позицията на нашето Министерство на външните работи, че подобен акт с нищо не допринася за добросъседските отношения между двете братски държави, се казва още в изявлението.

"Ние, българските писатели, вярваме, че кметът на Благоевград, г-н Илко Стоянов, ще предприеме всички законови мерки за осуетяване на тази провокация и подкрепяме изявлението му, че в града винаги е царял дух на гостоприемство и всички граждани на Република Северна Македония са добре дошли в града, стига да не накърняват българските национални светини", се казва още в изявлението, цитирано от БТА.

От писателския съюз изразяват надеждата си, че българското правителство ще възстанови държавната литературна награда на името на Никола Вапцаров, чиито носители са поети от световна величина - Иняцио Бутита, Едуардас Межелайтис, Амрита Притам, Ернесто Карденал, Ален Боске, Уилям Мередит, Олег Шестински, Владимир Соколов, Ярослав Ивашкевич, Никифорис Вретакос.

"Надяваме се също цялата българска общественост да застане на страната на истината и да пресече кощунствените опити за гавра с нашата национална чест", се казва още в изявлението.     

Снимка: БГНЕС