Племенничката на Вапцаров за македонския клуб: Това е глупост и инвазия срещу България

"Този паметник беше първата атака срещу Вапцаров, която я направи Вежди Рашидов", заяви тя

29.10.2022 | 14:30 Редактор: Ваня Кузманова

Откриването на македонски клуб с името на поета Никола Вапцаров в Благоевград изненада семейството му. Племенницата му Мая Вапцарова заяви пред Bulgaria ON AIR, че никой не се е свързал с тях и определи идеята като глупост и инвазия. 

Кракът на Никола Вапцаров никога не е стъпвал на територията на днешната Северна Македония. Това разказват потомците на поета.  

Въпреки това в Благоевград ще бъде открит македонски културен клуб на неговото име. Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПНЕ и представители на президента Стево Пендаровски ще присъстват на откриването в неделя.

"Никой не се свързвал с нас. Не знаехме, че ще има такова нещо. Това е глупост това е от най-големите инвазии, които Македония прави срещу България", посочи племенницата на поета Мая Вапцарова.

При откриването на клуба на македонските българи в Охрид, лично Симеон Сакскобургготски, дава разрешение за името "Цар Борис III". 

"Защитаваме как ли не Вапцаров, само когато ни потрябва. Политиката на България почва да ми прилича на един укрепен път, където тук-там са зарити дупките. И вървиш по този път, търсиш нещо и не знаеш какво. Тази вяра, този паметник беше може би първата атака срещу Вапцаров, която я направи Вежди Рашидов", заяви Вапцарова. 

А липсата на национална памет, в момент, в който в съседство се изгражда такава е опасно.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.