Посланикът на Украйна пред Bulgaria ON AIR: Надяваме се на оръжие от България, Зеленски има какво да ви каже

Н.Пр. Виталий Москаленко определи като правилно евентуалното решение посланиците на Русия и Беларус да не присъстват в НС

14.10.2022 | 18:57 Редактор: Елеонора Танева

Посланикът на Украйна у нас – Н.Пр. Виталий Москаленко, се надява новият парламент и кабинет на България да дадат оръжия на страната му. В интервю за Bulgaria ON AIR той заяви, че решението руският посланик Елеонора Митрофанова да не получи покана за първото заседание на парламента е в контекста на общоевропейската политика.

Виталий Москаленко смята, че въпросът за предоставяне на оръжейна помощ от българска страна трябва да бъде разгледан още през първата седмица на работата на 48-ото Народно събрание.

"Надявам се, че тази помощ и подкрепа ще бъде увеличена – имам предвид помощ с въоръжения, която е необходима сега на бойното поле. Ако ще бъде повдигнат въпросът за предоставяне на въоръжение на украинската армия, ще бъде положително разгледан и приет", заяви Москаленко.

Посланиците на Русия и Беларус няма да присъстват на първото заседание на парламента следващата сряда. Украинският дипломат коментира решението на парламентарно представените политически сили така: "Бих казал така: Вероятно правилно би било това решение да бъде в контекста на общоевропейската тенденция". 

Според негово превъзходителство победата на Украйна във войната е победа за целия демократичен свят. А за украинците българският народ е братски и съюзнически. 

"Ако поискат мнозинство на парламентарните партии, президентът Зеленски да направи едно изказване по време на откриването, предполагам, че това би бил положителен момент, защото той има какво да каже. Президентът Зеленски има какво да се сподели на българския народ", категоричен е украинският посланик.

А дали все пак българските депутати ще променят мнението си предстои да разберем в следващите седмици.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК