България не бърза за нов договор с "Газпром", Русия губи от плащането в рубли

Москва може да поискат плащания в злато и в биткойни, но тези транзакции не са възможни

25.03.2022 | 17:43 Редактор: Тодор Петров

Неприятелски настроените към Русия страни да плащат природния газ в рубли. За това настоява Москва и предупреждава, че ако това не се случи, доставките на синьо гориво ще спрат.

Войната в Украйна преустанови търсенето на рубли в световен мащаб и това буквално срина руската валута. 

"Договорите са договорени в други валути и режимът на предоговаряне е друг. Едностранно не би могла Русия да накара получателите на горива да заплащат в рубли, без тяхното съгласие. Дори купувачите да започнат да плащат в рубли, ефектът върху руската икономика няма да бъде съществен", коментира финансистът Борис Петров.

"Да, закупуват се определен обем рубли и след това се затваря плащането обратно в Русия", заяви министърът на енергетиката Александър Николов. 

Русия може да поиска и алтернативни плащания - в злато и в биткойни, но тези транзакции не са възможни физически.

Има ли изгода Москва да спре кранчето и да се лиши от 900 милиона евро на ден, колкото печели от продажбата на синьо гориво? 

"Ако Русия спре доставките на газ, ще си направи едно собствено ембарго, което няма воля в държавите от ЕС да бъде наложено. Цените на газа в Русия са десетки пъти по-ниски от европейските, така че Русия не може да разчита на вътрешния пазар да компенсира загубите от европейския пазар", каза още Петров. 

А България не бърза да подписва нов договор с "Газпром". Основният аргумент е високият търговски риск в момента. 

"Ако войната продължава, съвсем нормално е да няма каквито и да е преговори относно руски газ", подчерта енергийният министър.

А в разговора си с американския президент Джо Байдън, българският премиер Кирил Петков призна за корупция и енергийна обвързаност с Русия, за която България плаща висока цена. 

"Факт е, че 3 милиарда бяха изхарчени от нашите пари за тръба, която ние не можем да ползваме и явно джиповете на "Аркад" се намериха в къщи като на госпожа Арнаудова. Точно това е инструментът – работиш с политическата вихрушка, ако си Путин, караш ги да харчат национални пари за твои проекти, и го работиш през корупция", обясни министър-председателят. 

"Ако този доставчик спре горивото по тази тръба, спира и изплащането. Ако спре изплащането, инвестицията не е възвърната. Тази тръба няма алтернативен източник на природен газ", разясни министър Николов.

В Брюксел Кирил Петков допълни, че интерконекторът с Гърция, по който ще се доставя втечнен газ от САЩ, ще бъде въведен в експлоатация до края на лятото.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК