Ердоган: Ще замръзнем без руски газ, няма да се включим в санкциите срещу Русия

"Не можем да оставим настрана отношенията си", посочи турският президент

25.03.2022 | 12:45 Редактор: Жаклина Иванова
Ердоган: Ще замръзнем без руски газ, няма да се включим в санкциите срещу Русия

Турските власти няма да се присъединят към санкциите срещу Русия, тъй като не могат да позволят на своите граждани да "замръзнат без руски газ". Това заяви турският президент Реджеп Ердоган пред турски журналисти на борда на самолета, с който се връщаше от срещата на върха на НАТО.

"Що се отнася до санкциите, ние оценяваме определени линии на ООН, но нека не забравяме, че не можем да оставим настрана отношенията си с Русия. Знаете, че отдавна обясних това, защото днес, ако разглеждаме само природния газ, получаваме около половината от природния газ, който потребяваме, е от Русия. Освен това, днес строим атомната електроцентрала "Аккую" заедно с Русия. Не можем да загърбим всичко това. Когато казах това на френския президент Еманюел Макрон, той ми отговори: "Прав сте." Първо - не мога да оставя хората си да мръзнат през зимата. Второ - не мога да рестартирам напълно тази наша индустрия", обясни Ердоган, цитиран от "Хюриет".

Твърдения като това, че Турция би могла да достави на Украйна С-400 в замяна на отмяна на санкциите, имат за цел да ударят Анкара и да ѝ създадат проблеми, каза още той, предаде БГНЕС.

"Както казахме и преди, въпросът със С-400 е затворен за нас. Тя е наша собственост, за да гарантираме сигурността си. Друг е въпросът, че нашият ръководител на службата за връзки с обществеността на президентската администрация Фахреттин Алтун вече даде необходимия отговор. Това им е достатъчно, няма нужда от нищо повече. Защото цялата им работа е да създават бъркотия. Те се интересуват от това "как още можем да ударим Турция и да ѝ създадем проблеми", посочи Ердоган.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК