Петков: Ние сме от групата на най-приятелските и най-подкрепящите Украйна държави

"Корупцията може да бъде инструмент за влияние на Путин в страните на Балканите", подчерта премиерът

25.03.2022 | 12:17 Редактор: Жаклина Иванова

Президентът на Русия Владимир Путин използва корупцията за влияние в България. За това е говорил премиерът Кирил Петков с американския президент Джо Байдън. Двамата се видяха за кратко в Брюксел по време на Европейския съвет.  Той е подчертал пред американския президент, че Русия влияе чрез корупция в страните от Западните Балкани.

"Корупцията може да бъде инструмент за влияние на Путин в страните на Балканите. Като пример посочих "Турски поток", който струваше милиарди на всички нас. Затова е важно сега Балканите да останат стабилни", посочи Кирил Петков.

"България е сред страните, които твърдо подкрепят Украйна и това беше ясно казано снощи от президента Зеленски, който ни благодари", каза пред медии премиерът преди началото на втория ден от заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Българският министър-председател съобщи, че украинският президент Володимир Зеленски се е включил във вчерашното заседание на европейските лидери чрез онлайн връзка и е благодарил на България за оказаната помощ.

"Ние сме от групата на най-приятелските, най-подкрепящите Украйна държави", допълни Петков.

Запазването на сигурността и стабилността на Западните Балкани е била и сред обсъдените теми на снощното заседание на лидерите в Брюксел. Петков подчерта, че българското правителство работи активно по тази тема, съобщиха от пресслужбата на МС.

"България има своята роля, защото европейският път на Република Северна Македония и на Албания са част от тази стабилност", увери той.

Днешните разговори между европейските лидери ще бъдат фокусирани върху цените на газа и петрола.

"Тези цени влияят директно върху цените на тока и цената на хляба и олиото. Затова е важно да успеем да намалим цените от трети доставчици, така че българските потребители да не са обект на галопиращата инфлация", подчерта премиерът.

Министър-председателят изтъкна като приоритет в работата на правителството изграждането на газовата връзка Гърция-България за диверсификация на източниците на газ.

"Чрез този проект ще можем да получаваме и втечнен газ. Това е приоритет на цяла Европа", завърши премиерът.

Снимка: Пресслужба на МС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК