Байдън: Единството в НАТО никога не е било по-силно. Надявам се Китай да не подкрепи Москва

Американският президент призова държавите по света да премахнат ограниченията за износ на храни

24.03.2022 | 21:10 Редактор: Елеонора Танева

Единството в НАТО никога не е било по-силно. Това заяви президентът на САЩ Джо Байдън след извънредната среща на държавните и правителствените ръководители на страните от Алианса в Брюксел.

"Путин залагаше на това НАТО да се разедини. Но НАТО никога не е била по-обединена. Сега Путин получава точно обратното на това, което очакваше да се случи при инвазията му в Украйна. Но ние сме се обединили с Европейския съюз и водещите демокрации от Г-7. НАТО ще "отговори", ако Русия използва химически оръжия в Украйна", категоричен беше американският президент.

По неговите думи е важно санкциите да бъдат поддържани продължително. Според него, ако останат в сила за година, това би спряло руския президент Владимир Путин. 

Цената от санкциите се понася не само от Русия, но и от Европа и САЩ, отбеляза той в отговор на въпрос за опасността за доставките от храни. По неговите думи на днешната среща на Г-7 този въпрос е бил обсъден. И призова държавите по света да премахнат ограниченията за износ на храни.

"Китай разбира, че икономическото му бъдеще е много по-свързано със Запада, отколкото с Русия", заяви Байдън и изрази надежда Пекин да не подкрепя Москва срещу Киев.

По повод възможността Украйна да се откаже от част от земите си, за да постигне мир, Байдън заяви, че това ще преценят властите в Киев, информира БТА.

"Не вярвам да се наложи, но е въпрос на преговори", посочи той.

Байдън подкрепи предложенията за отстраняване на Русия от Г-20. Според него би било добре Украйна да бъде поканена на срещите на този формат.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК