Зеленски към НАТО: Дайте ни танкове, Русия използва фосфорни бомби

Украйна не иска да води войни в продължение на години, заяви президентът

24.03.2022 | 14:34 Редактор: Тодор Петров
Зеленски към НАТО: Дайте ни танкове, Русия използва фосфорни бомби

Украинският президент Володимир Зеленски заяви на срещата на върха на НАТО, че чувства, че страната му е попаднала в "някаква сива зона между Запада и Русия".

Той каза, че Украйна се държи смело, но с цената на "хиляди животи, разрушени градове и почти 10 милиона разселени хора". Зеленски допълни, че от самото начало е искал въздушна подкрепа, "за да помогне да защитим нашето небе", тъй като Украйна няма мощна противовъздушна отбрана.

Той обвини Русия в използването на оръжия за масово унищожение и заяви, че последствията са ясни.

"Русия е използвала фосфорни бомби тази сутрин. Отново децата умираха, хората умираха", каза той пред НАТО, но не предостави никакви доказателства, нито каза къде е извършено нападението.

Зеленски призова за военна подкрепа без ограничение, за да се спасят хората и градовете на Украйна. По думите му Русия използва целия си арсенал без ограничения - насочвайки се към жилищни градове, болници и мостове.

Досега Украйна не е получила нито един самолет, изтъкна украинският президент и също така апелира за танкове – "Дайте ни ги, продайте ни ги", но тепърва ще получи ясен отговор за тях от членовете на НАТО.

"Украйна не иска да води войни в продължение на години. Ние просто искаме да оцелеем, да спасим народа си", категоричен бе Зеленски, цитиран от dnes.bg.

Президентът на Украйна твърди, че не обвинява НАТО. Не техните ракети унищожават градовете, добави той. Алиансът все още може да помогне за избягване на по-нататъшни смъртни случаи, като предостави на Украйна повече боеприпаси. Това е въпрос на живот и смърт, допълни той.

Президентът Зеленски също попита членовете на Алианса дали са уверени, че член 5 от Северноатлантическия договор ще работи, ако Русия атакува НАТО. Член 5 от Северноатлантическия договор гласи, че атака срещу страна членка на НАТО е атака срещу целия НАТО.

"Единственото нещо, което искам от вас след такъв месец на война е, моля, никога не ни казвайте, че нашата армия не отговаря на стандартите на НАТО", настоя Зеленски.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК