Войски на НАТО в съседните на Украйна страни, Радев участва в лидерската среща

Лидерите възнамеряват да се изпратят четири бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия

24.03.2022 | 13:45 Редактор: Теодора Патронова

Маратон на дипломатическия фронт заради войната в Украйна. Три срещи на върха в Брюксел. Лидерите от НАТО обсъждат предизвикателствата пред сигурността в Източна Европа заради войната в Украйна. В щабквартирата на Алианса пристигна президентът Румен Радев за извънредната среща на върха. 

"Безпрецедентна криза със сигурността" - с тези думи започна своето обръщение генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той обяви, че основният приоритет на Алианса е да защитава своите членове. Тъй като Украйна не е член на НАТО, ще изпратят войски в съседните на Украйна страни, за да засили сигурността. 

Укрепването на Източния фланг на Алианса ще бъде основен фокус на разговорите. Днес Столтенберг потвърди, че се възнамерява да се изпратят четири бойни групи в четири страни - България, Унгария, Румъния и Словакия. Така Източният фланг ще бъде укрепен освен от съществуващите четири бойни с нови четири, за да може да хванат по-голям периметър от Балтийско море до Черно море.

"Президентът Путин направи голяма грешка - да започне война срещу независим суверенен народ. Той подцени силата и смелостта на украинците и на техните въоръжени сили. Поради това срещат много по-голяма съпротива, отколкото са очаквали. Необходимо е да се справим с действията, които виждаме, че Русия извършва в Украйна", посочи генералният секретар на НАТО.

Днес в Брюксел лидерите се очаква да вземат и решение, с което да отпуснат допълните подкрепа на Украйна за оборудване, за да може страната да се защити при евентуалното използване на химически, биологически, радиационни и ядрени заплахи.

Снимка: Пресцентър на президентството

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК