На хоризонта е изслушване на Зеленски в НС, но ще изпратим ли оръжия на Украйна?

По-голяма част от депутатите са съгласни да чуят украинският президент

24.03.2022 | 13:48 Редактор: Тодор Петров

Война от месец и десетки призиви на Володимир Зеленски за мир и подкрепа. До момента президентът на Украйна беше изслушан от парламентите на Франция, Италия, Израел, Канада и други страни. Чуха го и в НАТО, аплодираха го в Европа. 

Двама депутати от "Зелено движение" предлагат украинският президент да бъде изслушан и в българския парламент - на редовно заседание и чрез видеовръзка. Сред акцентите се очаква да е евентуална военна помощ към Киев. 

"Все пак парламентът трябва да влезе в тази роля, не знаем дали президентът Зеленски ще поиска оръжия и дали ние ще му го даде", коментира Владислав Панев от "Зелено движение", ДБ.

"Официалното обръщение на президента Зеленски към парламента може да отвори по-широк дебат", отбеляза Елисавета Белобрадова от ДБ.

Партиите са единодушни, че ако има искане, ще обсъждат и изпращането на оръжия за Украйна. 

"Да, допускам да има такъв дебат, защото има групи, които настояват да окажем такава подкрепа", посочи Милен Матеев от "Продължаваме промяната".

"Първата стъпка я направи президентът, който е съгласен каски и бронежилетки да бъдат изпратени. Въпросът е какво българскито НС ще каже на Зеленски", заяви Иво Мирчев.

Подкрепа се чу и от опозицията в лицето на ГЕРБ.  Само от "Възраждане" се обявиха категорично против. От БСП запазиха мълчание по темата.

Преди да бъде взето решението обаче, проектът ще бъде разгледан и от Комисията по външна политика.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК