България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Журналисти: Русия няма да напада държави от НАТО, призивите на Зеленски са опасни

Коментар на Валери Тодоров и  Георги Пашкулев в "България сутрин"

24.03.2022 | 09:36 Редактор: Тодор Петров

Днес ще се проведе Среща на върха на НАТО. Основна тема ще бъде войната в Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски ще участва чрез видеоконферентна връзка.

"Ситуацията около и извън Украйна се усложнява непрекъснато, даже в реакциите на Запада. Необходими са съгласувани действия и непрекъсната координация. Най-големият дефицит е този на лидери. Поредицата от срещи трябва да разгледа всички проблеми и да търси общи решения. По отношение на НАТО идеята е засилване на Източния фланг. При срещата на лидерите кръгът от въпроси е много по широк. Нови санкции не се очакват, но от страна на САЩ се предприемат мерки да се атакува търговията на Русия със злато", коментира журналистът Валери Тодоров.

В студиото на "България сутрин" той посочи, че трябва да се осигури по-голяма предвидимост - да се конкретизират заплахите и да се види с какви средства могат да се предотвратяват. 

"В момента войната в Украйна е позиционна, добър момент е да се преговаря. Призивите на Зеленски за по-активна намеса на Запада са много опасни. Ако НАТО или Европа се намесят, нещата могат да се развият по непредвидим сценарий", смята Тодоров.

Той добави, че понякога русофобията на Полша прехвърля разумните граници.

Владимир Путин нареди доставките на газ за неприятелски страни да се заплащат само в рубли. Според Тодоров това е компенсаторен механизъм срещу мерките във валутната сфера и атаката срещу златния резерв.

Журналистът Георги Пашкулев подчерта следното пред Bulgaria ON AIR:

Трябва да обясним на българското общество, че не трябва да се страхува от това, че на територията ни ще бъдат разположени бойни групи. Те не представляват заплаха за стратегическите ядрени сили на Русия. На наша територия няма да бъде разположена противоракетна отбрана. Ние сме под щита на НАТО, Русия няма да напада държави от НАТО, конфликтът ще остане в Украйна. 

Пашкулев е притеснен повече от неутралната, по думите му, позиция, която заемаме, и от нежеланието да помогнем на Украйна поне с жилетки и каски. 

"Само ние и унгарците не предоставяме никаква помощ. Ако не се включим по-активно, това може да се отрази на България в бъдеще. Пропускаме уникален шанс за модернизация на държавата. Можем да заемем много по-силна позиция като натовска страна против Русия, което ще ни даде големи преимущества в отношенията ни с Вашингтон и да развием по-активна политика в Западните Балкани. Там се сблъскваме със Сърбия, която е най-важният съюзник на Русия и осъществява няколко проекта", каза още журналистът.

Пашкулев не очаква НАТО да приеме позицията на полския президент, защото това означава директен конфликт с Русия.

"Трябва да следваме максимата, че санкциите не трябва да засягат страните, които ги налагат. Спирането на газа в този момент не е възможно. Не е възможна и инициативата, която чухме от премиера Петков всички заедно да купуваме газ. Газът не е стока, която може да си купиш от днес за утре. Дори азерския газ не можем да си доставим, защото не работи интерконекторът, очаква се това да се случи септември", разясни Пашкулев.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК