НАТО и ЕС сгъстяват облаците над руския петрол заради войната

Запасите от суров петрол са паднали с 4,3 млн. барела

23.03.2022 | 11:51 Редактор: Ваня Кузманова
НАТО и ЕС сгъстяват облаците над руския петрол заради войната

Петролът поскъпна преди множеството дипломатически срещи свързани с войната в Украйна, която продължава вече 1 месец и има вероятност те да доведат до нови ограничения върху Русия, пише Шарън Чо за Bloomberg.

Американският сорт West Texas Intermediate (WTI) се приближи до $110 за барел, след като във вторник затвори с лек спад. Лидерите на Европейския съюз и НАТО трябва да се съберат в Брюксел в четвъртък, за да се договорят за нови мерки срещу кризата. Преди срещите съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан каза, че САЩ и техните съюзници ще наложат допълнителни санкции на Москва.

На физическия пазар ключов казахстанско-руски нефтопровод може да бъде принуден да намали доставките през жизненоважен черноморски терминал с до 1 милион барела на ден в продължение на няколко седмици поради щети от буря. Междувременно в САЩ финансираният от индустрията Американски петролен институт заяви, че запасите от суров петрол са паднали с 4,3 млн. барела миналата седмица, според хора, запознати с данните.

Цената на петрола беше подкрепена от нахлуването на Русия, последвалите наказания и факта, че голяма част от индустрията на практика сама си наложи ограничения. Заговори си за възможността ЕС да ограничи руския петрол, въпреки че някои страните членки, включително Германия, са против. Съливан каза, че Байдън ще обяви съвместни мерки за енергийна сигурност и действия за намаляване на зависимостта на Европа от руския природен газ.

Повече по темата четете в Bloombergtv.bg 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК