Петролът продължава да поскъпва, очаква се добивът му да спадне с 1/4

Кремъл предупреди: Всяка забрана ще има дълбок ефект върху пазара, ще удари най-силно Европа

22.03.2022 | 10:20 Редактор: Ваня Кузманова
Петролът продължава да поскъпва, очаква се добивът му да спадне с 1/4

Петролът поскъпна за четвърти пореден ден на търговия, като се насочва към най-добрия си цикъл за един месец, след сигнали, че Европейският съюз може би се приближава до забрана на руския внос на суров петрол, за да накаже Москва за нейното нахлуване в Украйна, пише Bloomberg.

West Texas Intermediate надхвърли $115 за барел, след като скочи с 18% през предходните три дни. Жозеп Борел, върховният представител на ЕС за външната политика, каза, че очаква лидерите да обсъдят, но вероятно все още не одобрят допълнителни санкции срещу Русия, когато се срещнат в Брюксел по-късно тази седмица.

Суровият петрол поскъпна след инвазията, тъй като някои купувачи избягваха руските товари, а САЩ и Великобритания забраниха покупките. ЕС е най-големият потребител на суров петрол и горива от Русия и Кремъл предупреди, че всяка забрана ще има дълбок ефект върху пазара и ще удари най-силно континента.

Решението на най-големите световни доставчици на петролни услуги да спрат да предприемат нов бизнес в Русия няма да се отрази на текущия добив на суров петрол в страната, но е заплаха за нейния дългосрочен растеж на производството.

Наблюдателите на петролните пазари по целия свят се опитват да оценят въздействието върху петролните потоци от комбинацията от финансови санкции, изтеглянето на големи енергийни компании и нежеланието на купувачите да приемат руски товари. Международната агенция по енергетика прогнозира, че добивът на петрол в Русия ще спадне с една четвърт следващия месец, докато вицепремиерът Александър Новак каза, че производството ще остане стабилно.

Качеството на руските петролни запаси е толкова лошо, че през следващите 10 години почти 100% от тях може да се считат за трудни за възстановяване, каза през ноември заместник-министърът на енергетиката Павел Сорокин, според агенция Интерфакс. Това ще изисква от националните производители да разработят техники, използвани в американските шистови полета, по-специално хидравлично разбиване, каза той.

Повече по темата четете в Bloombergtv.bg 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК