Лавров заговори за предстоящ пряк сблъсък на Русия и НАТО в Украйна

Владимир Путин възнамерява да присъства на срещата на върха на Г-20

23.03.2022 | 12:21 Редактор: Тодор Петров
Лавров заговори за предстоящ пряк сблъсък на Русия и НАТО в Украйна

Руският министър на външните работи Сергей Лавров обвини Съединените щати, че възпрепятстват мирните преговори между Москва и Киев.

Според него украинската страна постоянно променя позициите си и се отказва от собствените си предложения. Лавров съзря в поведението на киевските власти намеса от страна на Вашингтон.

"Американците просто изхождат от това, че не им е изгодно бързото приключване на този процес. Те искат да продължават да снабдяват Украйна с оръжие. Чуват се провокативни изявление за прехвърляне в Украйна на съветски МиГ-ове от Източна Европа", заяви той.

Руският министър на външните работи алармира, че изпращане на миротворчески контингент в Украйна може да доведе до пряк сблъсък между руските и натовските въоръжени сили. Лавров заподозря Полша в планове да разположи свои войници в Западна Украйна.

Руският президент Владимир Путин пък възнамерява да присъства на срещата на върха на Г-20, домакинствана от Индонезия по-късно тази година. Новината съобщи руският посланик в Джакарта след призивите на някои членове Русия да бъде извадена от групата на 20-те най-големи икономики. Събитието e планирано да се състои в средата на ноември на о-в Бали, предаде БНР. 

"Не само Г-20, много организации се опитват да изгонят Русия. Реакцията на Запада е абсолютно непропорционална", каза посланикът Людмила Воробьова на пресконференция в столицата на Индонезия.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК