Украйна контраатакува в Киев, руските войски са все по-деморализирани

Кличко: Макаров и почти целият Ирпин са под контрола на украинските военни

24.03.2022 | 13:37 Редактор: Ваня Кузманова

Един месец от войната в Украйна. Продължават ударите срещу редица градове. В Киев украинските сили провеждат контраофанзива.

Според западните разузнавателни служби, руските войски са все по-деморализирани и рискуват да бъдат обкръжени в покрайнините на Киев. Украинските сили вече са постигнали успех западно от столицата в град Ирпин, съобщи кметът на Киев. Върнат е контролът и над град Макаров. 

"Малкият град Макаров и почти целият Ирпин са под контрола на украинските военни", заяви кметът на Киев Виталий Кличко.

Украинските военни твърдят още, че голям руски кораб е бил унищожен близо до южния пристанищен град Бердянск. Продължава обаче руският обстрел срещу редица градове - сред тях са Чернигов и Харков.

Най-тежко остава положението в пристанищния град Мариупол, където все още има хиляди цивилни. 

В обръщение на английски език, отбелязващо месец от руската инвазия, украинският президент Володимир Зеленски се обърна към света. Той призова всички хора да излязат на протест срещу агресията. Обърна се и директно към руснаците. 

"Украйна никога не е заплашвала сигурността на Русия. Дори сега ние правим всичко възможно, за да върнем мира на нашата земя. Правим всичко, за да спрем тази война. И когато успеем, а това със сигурност ще се случи, вие може да бъдете сигурни поне в едно нещо - вашите деца повече няма да бъдат изпращани да умрат на наша територия", посочи президентът на Украйна Володимир Зеленски. 

И днес ще има опит за евакуация на цивилните граждани, намиращи се в центъра на сраженията. Осигурени са 7 хуманитарни коридора.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
9 rate up comment rate down comment 13
анонимен
преди 2 години
ПП- поддържаме пропагандата. След като падне това правителство, никога повече натовци и атлантици ще бъдат на върха на държавата! Крушки на конци контролирани от чужди посолства е срам за България! Сигнализирай за неуместен коментар
1
9 rate up comment rate down comment 15
Диана
преди 2 години
Много е нагъл Зеленски, лъжейки, че правели всичко възможно да спрели тази война в момент, когато непрекъснато я провокира и разпалва...Руснаците ще се оправят и без неговите обяснения, но как ще се оправят украинците не е никак ясно...Накрая ще стане така, че ще си загинат в бедност, забравени от всички на света.. Сигнализирай за неуместен коментар