Русия търпи големи загуби в Украйна, но засилва артилерийския и ракетен обстрел

Новата фаза на позиционна война означава още по-голяма разруха, жертви и бежанци

24.03.2022 | 10:12 Редактор: Теодора Патронова
Русия търпи големи загуби в Украйна, но засилва артилерийския и ракетен обстрел

Русия изглежда преминава към фаза на позиционна война в Украйна, защото месец след началото на "специалната военна операция" напредването на руската армия е почти прекратено и тя засилва артилерийския и ракетен обстрел срещу няколко града, пълни с цивилно население.

Новата фаза означава още по-голяма разруха, жертви и неспирни потоци бежанци. А САЩ обявиха, че смятат, че руснаците вършат военни престъпления, за които ще им бъде потърсена сметка.

Според оценките на НАТО Русия е загубила до една пета от бойните си сили, изпратени в Украйна, за около месец сраженияМежду 7 и 15 хил. руски войници са убити в Украйна, а общо до 40 хил. руски войници са убити, ранени, пленени или изчезнали, заяви високопоставен военен от Организацията на Северноатлантическия договор. Възможно е също така Русия да е загубила 10% от оборудването си, което влошава способността на Москва да поддържа темпото на операциите си, заяви друг служител на НАТО.

Броят на жертвите подчертава до каква степен руската атака срещу Украйна, започнала на 24 февруари, е затънала след поредица от оперативни грешки, които са били допуснати, според анализатори в областта на отбраната. Украинските отбранителни операции се оказаха далеч по-продължителни, отколкото се очакваше.

Държавният секретар Антъни Блинкен цитира доклади за безразборни нападения срещу украински цивилни граждани, за да заключи, че руските сили са извършили военни престъпления. Този ход ще официализира разследванията за предполагаемите зверства.

Пътуването на президента на САЩ се случва в момент, в който хуманитарната ситуация в някои от обсадените украински градове се влошава. Особено опустошен е южният пристанищен град Мариупол, където руските и украинските сили водят война улица по улица в центъра на града, а въздушните удари на Москва разрушават цели квартали в стремежа ѝ да превземе първия си голям градски център, откакто започна нападението си преди месец.

Голяма част от населението на Мариупол остава в капан в града, подложено на засилен обстрел, заяви кметът на града Вадим Бойченко. 

Руските сили са преустановили опитите си да се придвижват към Киев и вместо това са започнали да се укрепват в покрайнините на града, заяви пред репортери в сряда високопоставен представител на отбраната на САЩ.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК