НАТО реши: Разполага бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия

Водят се разговори и за италиански военнослужещи

24.03.2022 | 16:30 Редактор: Искра Ангелова
НАТО реши: Разполага бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия

НАТО засилва отбраната си по източния фланг в отговор на руската инвазия в Украйна. За това се споразумяха лидерите на Алианса по време на извънредната среща в Брюксел. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди, че четири нови съюзнически батальони ще бъдат разположени в България, Румъния, Словакия и Унгария.

С това решение батальоните по източния фланг стават осем, заедно със силите, изпратени в Полша и в прибалтийските държави - Естония, Литва и Латвия. А конкретно в България ще бъдат разположени общо 900 съюзнически военнослужещи, 150 от Великобритания.

Водят се разговори и за италиански военнослужещи. В региона ще бъдат изпратени и повече самолети, увеличава се и броят на съюзническите сили, поставени в повишена готовност.

Столтенберг изрази опасение, че Русия може да използва химическо или биологично оръжие в Украйна, заради това НАТО ще помогне на Киев да се защити, предоставяйки военна и хуманитарна помощ.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
7 rate up comment rate down comment 4
Българка
преди 2 години
Давай Путин! Разбий Украйна. Унищожи гадните жаби. Това трябва да спре. Европейският съюз трябва да се разтури. Така да бъде! Сигнализирай за неуместен коментар