Китай призова САЩ и НАТО да проведат диалог с Русия

"Трябва да  се реши първопричината за украинската криза", посочи Уанг Уенбин

24.03.2022 | 17:17 Редактор: Ваня Кузманова
Китай призова САЩ и НАТО да проведат диалог с Русия

Китай призова днес САЩ и НАТО да проведат диалог с Русия, за да "разрешат основната причина за кризата в Украйна".

Според китайската обществена телевизия CGTN, говорителят на китайското външно министерство Уанг Уенбин е заявил на пресконференция, че "САЩ и НАТО трябва да започнат диалог с Русия, за да решат първопричината за украинската криза".

"За да разрешим кризата, се нуждаем от рационалност и спокойно отношение, а не от подклаждане на огъня. Възобновяването на мира се нуждае от диалог, а не от принуда, а за дългосрочната стабилност конфронтацията, водена от отделни групи, няма да проработи", заяви Уанг, цитиран от ежедневника Global Times.

Той заяви, че твърденията, че Китай разпространява дезинформация относно ситуацията в Украйна, "сами по себе си са дезинформация".

"Китай се придържа към обективна и обоснована позиция, призовавайки за прекратяване на огъня възможно най-скоро и за избягване на хуманитарна криза", добави той.

В сряда генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг бе заявил, че съюзниците от НАТО се опасяват, че Китай ще окаже материална подкрепа на руската война.

Очаква се лидерите на НАТО да призоват Беларус да прекрати съучастието си във войната, а Китай - "да изпълни задълженията си като член на Съвета за сигурност на ООН, да се въздържа от подкрепа на военните усилия на Русия и да се присъедини към останалата част от света, призоваваща за незабавен, мирен край на тази война", заяви Столтенберг.

Руско-украинската война, която започна на 24 февруари, се сблъска с международно възмущение, като ЕС, САЩ и Обединеното кралство, наред с други страни, въведоха строги финансови санкции срещу Москва.

По оценки на ООН досега в Украйна са загинали най-малко 977 цивилни граждани, а 1594 са ранени. Тя обаче предупреди, че точният брой на жертвите вероятно е много по-висок, тъй като не е успяла да получи достъп до районите на засилени военни действия, пише БГНЕС. 

Над 3,6 млн. украинци също са избягали в съседни страни, по данни на Агенцията на ООН за бежанците.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Dancheto444@abv.bg
преди 2 години
Не разбирам защо всички са ревнали за краинците това е война винаги ще има умрели цивилни граждани според мен украинския президент е един лъжецПрезидента на САЩ също не е стока той защитава интересите на сина си живеещт в Украйна и е наркоман за каква говорим Аз съм българка и не защитавам УкрайнаУкрайнците в България са толкова богати с скъпи коли и искат всичко да е безплатно за тях какво да кажем ние бедните българи в бедна Българи ... Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
Българка
преди 2 години
Украйна не е държава. Тя е провинция ня Русия и такава ще си остане. Сигнализирай за неуместен коментар