Готови ли сме да скъсаме пъпната връв с "Газпром"?

Държим повече от една карта в ръцете си, заяви премиерът Кирил Петков

21.03.2022 | 18:44 Редактор: Елеонора Танева

Газовата връзка с Гърция ще заработи реално през есента, а не на 1 юли, както управляващите твърдяха досега. Това стана ясно при посещението на премиера Кирил Петков на газоизмервателната станция при Комотини. В същото време продължават разнопосочните сигнали за това дали България ще преговаря за сключване на нов договор с "Газпром" за доставка на синьо гориво.

В последните дни се заговори, че договорът с руския гигант може да не бъде подновен. За това намекна вицепремиерът Асен Василев. Договорът с руския гигант изтича в края на 2022 г. Управляващите обаче засега не са на едно мнение.

"Няма да отрязваме принциmно "Газпром", такава идея нямаме, но държим повече от една карта в ръцете си. Да можем да кажем "Тази цена не ни устройва, защото имаме алтернатива от Гърция", заяви премиерът Кирил Петков.

Прекратяването на отношенията ни с Русия според експертите е прибързано и необмислено.

"Дори и да не го подновим, не се говори по този начин, защото създаваш европейска новина. Руснаците ще имат по-силна позиция и ще кажат "Това е положението". И да кажат "Ако искате". А ние не може да не искаме", коментира енергийният експерт Явор Куюмджиев.

"Имаме достатъчно капацитет да внесем, ако спрат доставките от Русия. На каква цена - това е друга тема. Според мен не сме готови", каза енергийният експерт Мартин Владимиров.

Според правителството усилията в енергетиката са в посока енергийната ни независимост и възможността да получим по-ниски цени за доставки на синьо гориво. Алтернативата на България е интерконекторът с Гърция, който обаче оказа се няма да заработи през лятото, а през есента.

"Газът, който ще влиза от тук е с 1/3 на цената на този, който в момента купуваме. Този може да докара 3 милиарда кубически метра, горе долу колкото консумацията на България, отделно имаме през Турция. Готови сме за такъв сценарий", уточни Кирил Петков.

Според енергийните експерти обаче тези планове може да не се осъществят.

"По съществуващата връзка между България и Гърция може да мине азерския газ, който сме договорили - 1 милиард. България използва 3.7, това ще задоволи по-малко от 30% от потреблението на страната", коментира Явор Куюмджиев.

"При загуба на количества руски внос "Булгаргаз" ще остане с доставките от Азербайджан, които не са гаранти, и доставките ще заработят от 2023", прогнозира Мартин Владимиров.

Идеята страната ни да прекрати договора си с "Газпром" притесни и Сърбия. Затова сръбският президент обяви, че страната ни има задължения, които трябва да спазва. Според експертите, България няма да попречи на Сърбия да получава руски газ, независимо дали е спряла своите доставки.

Трябва ли България да изпрати въоръжение на Украйна?

Да, по най-бързия начин! Бяхме длъжни да го направим много по-рано.
21%
Да, но не на всяка цена. Само при крайна необходимост или натиск от НАТО.
5%
Не, стига сме се бутали между шамарите! Прекалихме с говоренето, остана да пратим и оръжие.
56%
Страната ни неофициално вече е изпратила въоръжение в Украйна.
4%
Ще се превърнем в мишена на Русия, ако изпратим оръжие на Украйна!
15%
Общо 4869 гласа

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК