Василев: България няма да удължава договора с "Газпром"

Правителството планира да увеличи вноса на газ от Азербайджан

20.03.2022 | 09:50 Редактор: Ваня Кузманова

Няма да има преговори с "Газпром" за нови доставки, след като изтече настоящият договор в края на годината. Това стана ясно от интервю на финансовия министър Асен Василев за БНР. 

Василев заяви, че страната ни е била подготвена за потенциално спиране на газовите доставки, дали заради санкции или едностранно от страна на Русия. По думите му обаче има алтернативи като например старите тръби на трансбалкански поток. 

"Има алтернативи. Старите тръби на трансбалканския поток. Там имаме капацитет около 20 млрд. куб. м, който може да се ползва в двете посоки, на нас ни трябва 3 млрд. куб. м. Ще бъде малко по-скъпо, тъй като турския газ е спрямо европейската борса. Има доставки от Катар, Алжир, от близки държави в региона, няма някакви далечни доставки, които трябва да се ползват. Това не е само българска, това е общоевропейска стратегия. Следващите 1-2 седмици ще се обсъди на европейско ниво да се направи общ газов договор за целия Европейски съюз. Очакванията са по някое време през лятото този механизъм да заработи", заяви министърът на финансите Асен Василев. 

Трябва ли България да изпрати въоръжение на Украйна?

Да, по най-бързия начин! Бяхме длъжни да го направим много по-рано.
21%
Да, но не на всяка цена. Само при крайна необходимост или натиск от НАТО.
5%
Не, стига сме се бутали между шамарите! Прекалихме с говоренето, остана да пратим и оръжие.
56%
Страната ни неофициално вече е изпратила въоръжение в Украйна.
4%
Ще се превърнем в мишена на Русия, ако изпратим оръжие на Украйна!
15%
Общо 4869 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Значи руснаците са научили тези факти преди българските граждани... Добре че бяха те да ни информират. Сигнализирай за неуместен коментар