Валентин Николов: Не можем да заменим руския газ с азерски

Имаме запас от ядрено гориво за две години, допълни експертът

21.03.2022 | 14:00 Редактор: Таня Харизанова

Най-големите рискове пред енергетиката са прекъсване на доставките не само на газ, но и на петрол, ядрено гориво и от там сигурността на всички видове доставки, които засягат продоволствието. По-малко от 8% е зависимостта на руските доставки от Русия, но за разлика от тях Европа е зависима с над 40% от руски енергийни източници, но това не пречи да се търсят други варианти и източници.

За щастие България работи активно по диверсификацията през годините. Имаме възможност, стига да има доставчици, да се снабдим с газ. Това заяви енергийният експерт и бивш изпълнителен директор на Български енергиен холдинг Валентин Николов в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"За две години напред имаме запас от ядрено гориво. Потреблението на газ (битовото) е много малко - около 5% от общото, така че България няма да получи такова сътресение по отношение на недостиг."

Според Николов в краткосрочен план българската енергетика може да работи без руски газ. Най-големият консуматор на газ е "Топлофикация София", която може да мине на нефтени запаси като заместител. Имаме доставки на азербайджански газ, макар и не в големи количества. "Не можем да заменим руския газ с азерски обаче", заяви той.

В дългосрочен план обаче, едва ли ще се справим без руски газ.

"Експертите казват, че ако спрат тези 40% към Европа, дори всичките LNG терминали бъдат натоварени на максимална мощност, няма как да се заменят количествата и ще останат 20%, които няма от къде да дойдат, така че ще се получи огромен дефицит и цените ще скочат".

"В дългосрочен план трябва да се търсят алтернативи - тръбопровод Иран, Азербайджан и Израел и LNG терминали.

Петрол и цените на горивата

По думите на експерта логистиката и застраховката на товарите, която е многократно завишена заради войната, създава големи трудности за износа на петрол и зърно в Русия, защото всеки един кораб може да бъде подложен на обстрел и потопяване.

"В момента "Лукойл" си изпълнява задълженията и не страдаме от липса на гориво", коментира той.

Ядреното гориво

"По споразумения, които имаме в ЕС, имаме задължения да съхраняваме ядрено гориво, достатъчно за една година. Ние в момента имаме за две години, като може да нямаме доставки и АЕЦ "Козлодуй" пак да работи", коментира той.

Ще има проблем с логистиката със свежото ядрено гориво, което се докарва с кораби напоследък, а поради забраните сега, вероятно ще има нарушение в логистиката.

Целия разговор гледайте във видеото!