Фон дер Лайен: Няма да позволим Русия да заобикаля санкциите и да иска рубли за газа и петрола

Русия трябва да бъде извадена от Г-20, призова президентът на САЩ Джо Байдън

25.03.2022 | 09:57 Редактор: Жаклина Иванова

"Няма да позволим Русия да заобикаля санкциите, като изисква рубли за доставките ѝ на петрол и газ", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън посочи, че Русия трябва да бъде извадена от Г-20. След края на срещата на върха на НАТО той съобщи, че ЕС и НАТО ще създадат система, чрез която да проверяват дали Китай ще нарушава техните санкции срещу Русия.

Байдън уточни, че е показал ясно на президента Си Дзинпин, че ще има последствия, ако реши да помага на Кремъл.

"Мисля, че Китай разбира, че бъдещето на нейната икономика е много по-тясно свързано със Запада, отколкото с Русия. Затова се надявам, че няма да се ангажира с нея", подчерта президентът на САЩ.

Президентът на Франция Еманюел Макрон бе по-оптимистично настроен и каза, че по време на разговора си с президента на страната е усетил срещу себе си лидер, който споделя опасенията на ЕС и не е съгласен с войната.

Според Макрон Китай би могъл да е единствено посредник, който внася умереност и изрази надежда, че няма да участва в ескалация. Същевременно той подчерта, че не очаква преговорите за примирие в Украйна да дадат резултат в следващите часови или дни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
лайнен
преди 2 години
Тази, пък каква беше? Дето Ердокан я държа права до дивана? Сигнализирай за неуместен коментар