Президентските дебати у нас са рядкост: Как спечели отсъстващият Първанов?

Прегледа на историята с PR експерта Максим Бехар и журналиста Иво Инджев

18.11.2021 | 18:44 Редактор: Тодор Петров

Първият и единствен лидерски дебат между кандидатите за президент е едва днес - три дни преди балотажа. Откъде водят началото си телевизионните дебати по света и как един непоявил се участник всъщност печели президентския вот у нас през 2001 г.? 

PR експертът Максим Бехар е сред водещите на първите в историята на България предизборни дебати. 

Дали са реални шансовете България да бъде управлявана от широка коалиция? Това е първият му въпрос, зададен точно преди 27 години към Филип Димитров, Ахмед Доган, Жан Виденов и Гиньо Ганев. Той остава повече от актуален и днес. 

"И тримата отговориха, че широка коалиция не е възможна и те не искат да участват в нея. Сега смятам, че коалиция е възможна, всички го искат", отбеляза Бехар.

Седем години по-късно политическата реалност е различна. Един срещу друг се изправят тогавашният президент Петър Стоянов и бившият вътрешен министър Богомил Бонев, а СДС вече са изгубили парламентарните избори. Трети в социологическите проучвания е Георги Първанов. Водещ е журналистът Иво Инджев. 

"Това беше едно от най-гледаните предавания в съвременната история на българската телевизия, тъй като възникна голям скандал", каза Инджев.

А скандалът е оповестен от Стоянов секретен доклад, в който главно действащо лице е Богомил Бонев.

"Това беше много важна повратна точка - никой не очакваше, че Първанов ще спечели, той беше много назад в класацията. Но с отсъствието си той остави останалите да водят битка помежду си и целият в бяло се оказа невинен в тази война", разказа още Инджев. 

Но и Максим Бехар, и Иво Инджев са категорични, че дебатите са необходими. 

"На карта е поставена ориентацията на България - уж президентските избори не били важни и президентът няма власт, но с тези служебни правителства се оказа, че има", коментира Инджев.

"Това са хора, които народът ги избира и народът трябва да знае как мислят. Ако някой се страхува от мечки, да не влиза в гората", подчерта Бехар.

Първият телевизионен президентски дебат в американската история отваря нова ера и в световната. Джон Кенеди и Ричард Никсън се изправят един срещу друг през 1960 г. Бронзовият тен на Кенеди печели повече от половината американски гласоподаватели срещу болнавия вид на Никсън. 

А у нас, 34 години по-късно, дебатът пренарежда политическата карта. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК