България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Заби ли Радев нож в гърба на БСП и защо левицата се срина?

Коментар на политическия PR Нидал Алгафари и социолога Добромир Живков

17.11.2021 | 09:00 Редактор: Искра Ангелова

Няколко дни след изборите заваляха оставки в партиите. Лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка, същото направи и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, заедно с ген. Атанас Атанасов и Ивайло Мирчев. И защо чисто нова партия спечели изборите?

"Само формално е чисто нова партия, иначе те хората работят от доста време. Под егидата на г-н Радев създадоха възможности да се рекламират, да излизат по медиите, да говорят каквото си искат, да се усмихват много дълго време. И това беше много добра подготовка, за да се създаде този тип президентска партия, с която удариха двете ракетоносители на Радев. Първо на БСП - тези, които го изнамериха, да го изберат, да го поддържат и той ги удари много тежко в гръб", каза политическият PR и писател Нидал Алгафари в студиото на "България сутрин".

По думите му именно това е причината да се стигне до "катастрофалния" резултат на БСП на изборите.

"Логично е да се стигне до оставка. А за хората на Христо Иванов - те излизаха по площадите, подкрепяха всички действия на президента, надяваха се, че той ще им удари едно рамо. Той така им го удари, че едвам влязоха в новото събрание", допълни Алгафари.

Според социолога Добромир Живков БСП от години се движи в грешно стратегически посока.

"Затварянето още преди 4 години и поемането към антимигрантството говорене, също така позициите срещу Истанбулската конвенция, които бяха яростни - всичко това отдалечаваше БСП от модерното европейско ляво, което може да видим. Това предизвика и вътрешни разломи в партията между Нинова и Станишев. Партията се движеше в низходяща позиция, не само от гледна точка на електоралната подкрепа на партията", посочи Живков в ефира на Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че основното ядро на партията са хорa над 60 години.

"Това затваря перспективите пред партията. Но от друга страна, чисто политически - тя върви надолу. Не успя да изпълни много тежката роля на опозиция. Това беше един от основните провали. По наши изчисления, които са на база на екзитпола, който проведохме, дни преди вота БСП загуби между 1-2% реални гласове. Те отидоха за "Продължаваме промяната". Когато се появи нов политически субект и той постигне такъв феноменален успех още от първия си опит - е очевидно, че българските граждани търсят такъв политически продукт", добави социологът.

Попитан дали това, че Инициативният комитет е поискал оставката на Корнелия Нинова ще повлияе на предстоящия балотаж, Нидал Алгафари отговори:

"Със сигурност ще повлияе, защото немалка част от членуващите в БСП, включително и техните симпатизанти, са болезнени на тема "предателство". Ако се върнем по-назад, ще си спомним какво каза Илияна Йотова на г-н Радев, когато бяха избрани, а именно да не забрави социалистите. Проблемът при БСП в момента е, че те са много тежко разколебани. От една страна те много харесват Румен Радев, а от друга страна това тяхно чадо през целия си мандат ги удряше."

Той смята още, че Корнелия Нинова е била много мека в изказването си, за да не навреди на кампанията на Радев.

"Предателствата, които извърши той към БСП, са ужасяващи. Тя премълча и стискаше зъби за това, че новият проект, който е създаден с благословията на г-н Радев, се опитваха техни приближени хора да взимат цели структури в БСП, които да издърпат към тях", категоричен бе политическият PR.

Добромир Живков твърди, че в момента партията е разделена на крила.

"Много отдавна трябваше да се сменят тези фигури, които досадиха на хората дори на жълтите павета. Търси се друг вариант, коjто да събират дясното, но по по-модерен начин. Нито генерал Атанасов, нито Христо Иванов са тези, които могат да донесат модерността в дясното. Същото е в лявото. Между БСП и младите има една огромна пропаст. И говорим за оставката на Нинова, на Иванов, но не говорим за друг, който се срина - Слави Трифонов", коментира Алгафари.

А според социолога най-сериозен риск в четворната коалиция представлява "Има такъв народ": Ясно е, че ще дадат подкрепа в началото, въпросът е какво ще се случи след това. Предстоят тежки решения.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


7
2 rate up comment rate down comment 1
Продажница
преди 2 години
На Нинова все някой друг й е виновен. Нинова унищожава всичко само като го погледне. Нали Бойко й беше виновен за всичко, сега пък Радев?! ***. Сигнализирай за неуместен коментар
6
3 rate up comment rate down comment 2
Да
преди 2 години
Радев е предател и го доказа ! Човек, който мисли единствено за личното си его и интереси ! Сигнализирай за неуместен коментар
5
2 rate up comment rate down comment 1
komita
преди 2 години
Стига сте търсили конспирации Демократи з а силна България и Бсп се сринаха заради вътрешни конфликти които не са отсега Патриотичните формации натрупаха много негативи в преднито управление и като бушони си изгоряха и задълго и вота им го обра Възраждане Сигнализирай за неуместен коментар
4
2 rate up comment rate down comment 2
Измамна реалност
преди 2 години
Това е най- манипулативната статия. Промиване на мозъци . Повече от ясно е, че тези, които си мислят, че са големите отново ни държат на конци. Абе народе, толкова ли не можем сами да си водим политиката....... Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години
Показа истинското си лице Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 2
Ради
преди 2 години
Те там имат вътрешни войни откакто е станала Нинова председател. Надали Радев им е виновен. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 4
Георги Ковачев
преди 2 години
Пълни глупости на търкалета - не е работа на президента да дава рамо на една или друга партия. А това, че партиите са се издънили на вота - трябва да се запитат дали проблема не е в тях? И защо едни 60% от българите така и не припознаха коя да е от партиите за своя? Сигнализирай за неуместен коментар