Историк: Радев не е виновен, че българските партии се изпразниха от съдържание

Съставянето на правителство ще бъде трудно, смята Светослав Живков

16.11.2021 | 21:39 Редактор: Здравко Черкезов

"Никога не сме имали толкова ниска избирателна активност за президентски избори. Последният случай за парламентарни избори е от 1896 г., когато местата за гласуване са били 80 в цялата страна. Сега са около 15 хил. и това показва изключително ниската легитимност на представителните органи, които ще бъдат избрани", заяви историкът и експерт по изборни системи Светослав Живков в студиото на "Денят ON AIR".

Причината за ниската избирателна активност не се дължи на Радев, а на дълбоката криза в доверието към партиите, стана ясно от думите му.

"Българските партии се изпразниха от съдържание. Обвиняваме Радев в авторитаризъм и нагласи да концентрира власт, но това е функция на неща отпреди него. Дори да приемем, че има амбиции за някаква задкулисна президентска диктатура, ние трябва да видим причината, а не последиците", изтъкна Живков и посочи аналог в българската история от края на XIX век.

"Ние имаме сходна ситуация и на прага на XX век, когато имаме персоналистки партии без стабилни структури в населението. Тогава имаме и склонност на близо половината избиратели да гласуват за партията, която е на власт. От това се възползва тогавашният държавен глава Фердинанд и често сменя правителствата по непарламентарен път", разказа историкът в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му обаче, Фердинанд не се е занимавал с "партийно инженерство", докато сега "ситуацията говори за нещо по-различно".

Живков намира за напълно естествено Бойко Борисов, като опозиционер, да постави машинния вот под съмнение.

"Като че ли беше добре всички разписки да бъдат преброени, за да се успокоят хората. Но от там нататък е безсмислено", смята Жиков.

Според него съставянето на правителство ще бъде трудно въпреки еуфорията от изборната нощ.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК