Агитацията в Турция за проф. Герджиков е фалшива новина?

Бойко Рашков съобщи и за множество засечени изборни нарушения у нас

18.11.2021 | 17:47 Редактор: Искра Ангелова

За намеса от Турция в политиката на страната ни заговори по-рано днес силовият премиер Бойко Рашков. На брифинг вътрешният министър показа репортажи по турски медии, в които се отправят призиви за гласуване на изборите за държавен глава на България. Министърът съобщи и за множество засечени изборни нарушения у нас.

Първият тур на вота е минал спокойно, отчете Бойко Рашков, но обвини Турция за намеса в изборния процес чрез медийна кампания в подкрепа на кандидата на ДПС Мустафа Карадйъ.

"Поведението на Турция по време на вота у нас може да се тълкува като намеса във вътрешните работи на България", заяви той.

Последва среща в Министерството на външните работи между постоянния секретар Иван Кондов и турския посланик Айлин Секизкьок. 

"Българската страна изрази очакване турските институции и официални лица категорично да се въздържат от пропагандни действия и политически послания, имащи отношение към изборния процес в България, по време на предстоящия втори тур на изборите за президент и вицепрезидент на България на 21 ноември 2021 година", съобщиха от МВнР.

Същевременно преди балотажа в социалните мрежи се появиха снимки на заглавия в турски медии в подкрепа на проф. Герджиков, но те се оказаха фалшива новина. А преди вота миналата неделя МВР е отчело скок на изборните престъпления. Образувани са над 120 досъдебни производства.

"Отново ГЕРБ и ДПС са рекордьори в купуването на гласове. Който поставя знак за равенство между борбата на МВР срещу престъпността и репресията, очевидно желае да отстрани МВР от разследването на престъпления", допълни Рашков.

Вътрешният министър разкри и случай в Русе, където са купувани гласове за ДПС, а в Плевен е установена търговия с вот в полза на ГЕРБ. При акция в дома на кандидат-депутат от Елин Пелин са открити разписки от машини и протоколи.

"По сигнала е извършена проверка и в дома му са намерени редица следи от това престъпление - не само пари и списъци, а и контролни разписки от машината и финален протокол, за да може да докаже, че е гласувал ДПС", коментира още вътрешният министър. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
philip.g
преди 2 години
ГЛЕДАХ ГОСТУВАНЕТО НА ОСМАН ОКТАЙ ПРИ ДРЕМДЖИЕВ. ЧОВЕКА ОБЯСНИ ЦЯЛАТА СXEМА ЗА ГЛАCOBEТЕ ОТ ТУPЦИЯ. ТОЯ Е ПО ГОЛЯМ БЪЛГАРИН ОТ ВСИЧКИ ГEPБEPACTИ НА КУП. МЕЖДУ ДРУГОТО НЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ КЪДЕ Е БАHKЯHСKИЯ ШЕБЕK ?! ОТ ИЗБOPИТЕ В НЕДЕЛЯ ЛИПСВА. ПРЕДИ Т"ВА БЕШЕ ВЪВ ВСЕКИ ТЕЛЕBИЗОР. ПАК СЕ KPИЕ Сигнализирай за неуместен коментар