"Турските гласове при турския кандидат": Как ДПС мобилизира толкова много избиратели?

Има и сигнали за подкрепа от страна на Реждеп Ердоган

15.11.2021 | 20:12 Редактор: Искра Ангелова

ДПС с категорична победа на изборите за парламент и президент в чужбина. "Движението за права и свободи" получи с над 50 хиляди гласа повече от вота на 11 юли. Как ДПС активизира гласоподавателите си зад граница?

През мегафони, вестници и телевизии изселниците в Турция бяха призовавани да гласуват. С гръмки заглавия и призиви като "Турските гласове при турския кандидат" ДПС успя да постигне най-високия си резултат от 2009 година насам.

"Цялата медийна армия в Турция казваше – "Турските гласове трябва да отидат за турския кандидат". И в крайна сметка това проработи", коментира журналистът Мехмед Юмер.

Според журналиста издигането на кандидатурата на Карадайъ за президент точно в този момент не е случаен ход.

"Избирателите вече се отдръпват, има стопяване на гласове – това е най-големият и това ги накара да издигнат г-н Карадайъ, поставяйки акцент върху етническата идентичност, защото ще се отрази на техния комфорт", допълни Юмер.

Но ръстът на активността в Турция може да се дължи и на друго, смятат анализатори. Той идва на фона на сигналите за подкрепа от страна на турския президент Реждеп Тайип Ердоган, който се появи на националната конференция на движението миналата година.

"Ако са честни, от ДПС ще кажат - най-печелившият регион се казва "Ердоган", на второ място е "Пеевски", на трето място Кърджали", подчерта журналистът Илхан Андай.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК