Радост и разочарование: Как победители и победени приеха изборните резултати

По нов път ли потегля България след третия парламентарен вот за годината?

15.11.2021 | 13:43 Редактор: Теодора Патронова

Как разчетоха своите резултати и каква беше нощта за лидерите на партиите?

Нов път за България след третия вот видяха от "Продължаваме промяната" и отвориха врата за разговори с останалите партии в бъдещия парламент. От новата формация не са обсъждали постове, като първо ще водят разговори за политики. Няма начертан и проектокабинет. 

"Казваме, че с 121 депутати ще се случи, България ще се управлява от коалиция и България започва един нов път. Заедно ще успеем да направим целия потенциал на тази страна и всички да се гордеем с нея. Това, което ще направим – ще бъдем много диалогични, консистентни. С ДБ със сигурност ще работим заедно и ще говорим с всички парламентарни групи - без ГЕРБ и ДПС", заяви Кирил Петков. 

Асен Василев добави, че българските избиратели свършиха своята работа, а сега те трябва да свършат тяхната.

От ГЕРБ видяха резултата от вота като промяна в политическия пейзаж.

"Един депутат не носи стабилност, репресия... Радвам се, че ни оставиха живи. Повтаря се сценарият от предишните избори - ИТН, а сега за "Продължаваме промяната", коментира Бойко Борисов. 

Левицата е склонна на преговори с останалите партии за бъдещ кабинет, но настоява за работа по бюджета за догодина. Според Корнелия Нинова ниската избирателна активност е силна камбана. 

От ДПС ще окажат подкрепа на следващия кабинет, но ако е съставен само от новите партии.

"Нека да видим окончателните резултати. С всички парламентарно представени партии и коалиции можем еднакво да говорим", поясни Мустафа Карадайъ.

А от ИТН отчетоха негативите след предишното Народно събрание. "Демократична България" отчетоха резултата си като "неудовлетворителен", но очакват правителство без ГЕРБ и ДПС.

Според предварителните данни в 47-ия парламент като седма политическа сила ще влезе и партия "Възраждане", които настоява за отпадане на Ковид мерките.

В следващите дни партиите ще търсят консенсус за бъдещо управление. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК