Анализ: Големият губещ от изборите е Борисов. За да оцелее ГЕРБ, той трябва да си отиде

През пролетта вероятно ще има нови избори, прогнозираха Люба Ризова и Илхан Андай

15.11.2021 | 00:18 Редактор: Елеонора Танева

Борисов обяви ГЕРБ за победител на изборите, а Петков и Василев бяха категорични, че няма да има нов вот и България ще се управлява от коалиция. 

"Борисов се държи като загубил футболен мач, а можеше да се държи като изиграл бенефиса си. Той не умее да признава грешките си. България няма нужда от такива политици. Големият губещ е Бойко Борисов. Той трябва да си отиде, за да оцелее ГЕРБ", коментира журналистът Илхан Андай в изборното студио на Bulgaria ON AIR - "Избори: трето действие".

Той е убеден, че ако социолозите са прогнозирали преднина за "Продължаваме промяната", гласовете за тях биха били значително повече.

"Ако бяха честни социолозите спрямо обществото, българинът щеше да има информиран избор. Хората са свикнали да гласуват за победителя. До последно ГЕРБ беше сочена за победител. Убеден съм, че ако другата седмица има още едни парламентарни избори, "Продължаваме промяната" ще имат 100 депутати и ще съставят кабинет с 4-годишен мандат", заяви Андай.

А според журналиста Люба Ризова скандалът около двойното гражданство на Кирил Петков му е донесъл допълнителни гласове.

"Целият случай му спечели още повече симпатиите на хората, които живеят в чужбина, защото не искат да бъдат припознавани като чужденци. Очаквам преправяне на Изборния кодекс. Кирил Петков наруши закона като си позволи да агитира. Това отдава е висяща тема - с какво толкова се променя вотът, ако има агитация в последния ден. Но при такава ниска избирателна активност денят за размисъл реално няма значение", анализира Ризова пред Bulgaria ON AIR. 

Тя видя в поведението на Корнелия Нинова след излизането на резултатите, самочувствието на незаобиколим фактор. 

"Тя се държи така, все едно заемат мястото на ДПС. Нинова декларира, че е готова на сериозна диалогичност. Когато мирише на власт, политиците са много предпазливи и внимават какво казват. Очевидно е, че някой друг ще разпределя ролите и трябва да се внимава какво се говори", заяви Ризова.

Илхан Андай прогнозира подкрепа на БСП за правителство на "Продължаваме промяната".

"Ако левицата този път отстъпи, много лесно ще се създаде кабинет, подкрепен и от "Демократична България", и от "Има такъв народ". Въпреки че Слави Трифонов е непредвидим. При него виждаме едни сценаристи, но не знаем каква е голямата му цел в политика. Той направи много грешни ходове, а и не знаем кой стои зад него", коментира журналистът.

Той подчерта голямата изненада - Костадин Костадинов, събира повече гласове за президент от Лозан Панов. Според него кандидатът на "Възраждане" е получил сериозна подкрепа от антиваксъри и хейтъри.

И двамата гости са убедени, че през пролетта ще има нови избори.

"Ако избутат до март, на власт може да дойдат ГЕРБ и ДПС прегърнати, но трябва да се пречистят. Те не могат да бъдат заедно във властта с Борисов и Пеевски. По-добре е единият да го няма, а най-добре и двамата", заяви Илхан Андай. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 3
Л.Иванов
преди 2 години
Мафията/разбирай герб/ най сетне трябва да разбере, че трябва да си ходи, ако не иска нейният предводител да завърши като Чаушеску. Сигнализирай за неуместен коментар