Кацаров: Ще дават сертификат и след първата доза, без такъв остават хората с антитела

"Мерките са щадящи, в ситуация на пълен локдаун сме", заяви здравният министър

20.10.2021 | 20:02 Редактор: Тодор Петров

Хората с високи нива на антитела няма да може да си извадят "зелен сертификат". Това обяви категорично министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред Bulgaria ON AIR.

"Антителата не доказват нищо. Те не са доказателство, че сте изкарали Ковид-19. Науката не признава това като документ, че си преболедувал, поради ниската достоверност на тестовете. Не е специфичен показател за преболедуване. PCR тестът и антигенният тест са доказателство", заяви той в предаването "Денят ON AIR"

Пред Ганиела Ангелова министър Кацаров съобщи, че има нови предложения, които ще бъдат обсъдени утре. Едно от тях е да се издава сертификат още след поставяне на първа доза от ваксините.

"Зеленият сертификат" е щадяща мярка, защото в плана сме в ситуация на пълен локдаун", настоя министърът.

"Имаме доставки на милиони антигенни тестове. Антигенният тест е приравнен към PCR-а от 1 декември 2020 г. През юни 2021 г. издадохме правила за сертификат за пътуване. С положителен антигенен тест е достатъчно да се впишеш в системата като болен от Ковид-19 и да бъдеш лекуван в болница", обясни Кацаров. 

В следващите дни системата ще заработи и всички хора с ангигенен тест ще могат да си извадят "зелен сертификат". Това ще стане най-късно в понеделник. 

"С номера на теста може да изтеглиш сертификата от системата. Повечето хора имат документ. Ще може по електронен път да получат сертификат с резултат от антигенен тест", увери здравният министър.

Големите търговски центрове и заведенията ще получат толеранс, съобщи Кацаров и добави, че целта не е да бъдат налагани глоби и да се затварят бизнеси. Контролните органи ще проверяват "зелените сертификати", а от заведенията и магазините това няма да се очаква, подчерта д-р Кацаров.

Той не се притеснява от вълната на недоволство, а от скоростта, с която се изчерпва капацитетът на болниците. По думите му протестите срещу новите мерки са политически. Здравният министър не се съгласи с твърдението, че мерките са въведени от "вчера за днес". И припомни, че още миналия петък е бил публикуван докладът на главния държавен здравен инспектор. 

"Във вторник обявихме новите мерки - два дни по-късно. Не е от вчера за днес. От март са 7-8 месеца, всеки имаше време да се ваксинира. Сега нямаме време, защото заетите легла са над 6 хил., заетите интензивни легла са 500-600. Нямаме време за чакане, защото капацитетът на болниците ще бъде изчерпан", посочи още д-р Кацаров.

Разкриването на легла в болниците е планирано и не се случва нищо изненадващо, стана ясно от думите на здравния министър. 

"Звъняха ми ги предупредих: Ако не сте се ваксинирали, няма да ви търся никакви легла, оправяйте се! Умира всеки седми влязъл в болницата. Няма нито едно противопоказание за поставяне на ваксините у нас. Харесва ли ни или не - това е безалтернативно", категоричен е той.

"Няма нужда да ми искате оставката, след две седмици ще си изберете свой министър. Дайте да се ваксинираме и да ограничим разпространението на заразата. Партийните лидери нека си скандират лозунгите. Дайте да се стегнем и да се самоограничим. Какво предлагат да се направи в момента партийните лидери?", каза още Кацаров.

3000 дози моноклонални антитела ще пристигнат до края на месеца, но те ще бъдат използвани за хора в специфично състояние.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Вече просто прекаляват!!! Сигнализирай за неуместен коментар
4
2 rate up comment rate down comment 1
Димчо Ганчев
преди 2 години
министерството да спре да ни плаши, че току виж не са успели да си изкарат служебния мандат! Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 0
вени
преди 2 години
А ако някой е положителен от вчера,а днес са му наложили да си сложи ваксина,как ще стане?Ще му се постави и човекът ще умре ли? Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 1
хана
преди 2 години
Наглец!Дано такива като вас да си целувате децата студени!Никога не съм и сънувала,че за да РАБОТЯ,което е мое право,аз трябва да съм набодена от хора,които цял живот ни държат на ниски доходи.Сега изведнъж се загрижили за мен,ти да видиш!Пълни болниците били!Който желае,да се ваксинира,който не иска-да *** тръбата.Кацата ще ми държи сметка дали съм здрава или не. Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Много грешна сметка. Стимулират ваксинацията - ОК. Но да имаш сертификат без да си изградил имунитет е голяма бомба. Имунитета се изгражда две седмици след ваксинацията, тогава трябва да се издава сертификата. Очаквайте 1000 на 100 000. Сигнализирай за неуместен коментар