Побъркаха родителите на учениците и накрая ги свариха неподготвени

За някои е непосилно да съвместяват отсъствието от работа с домашното обучение

20.10.2021 | 19:00 Редактор: Тодор Петров

От утре всички ученици в София минават на дистанционно обучение. Онлайн ще учат и хиляди деца в отделни общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник. Причината е, че заболеваемостта от Ковид-19 е повече от 750 на 100 хиляди души.

Малко преди края на работния ден от Министерството на образованието разпространиха новата заповед, а това свари неподготвени родителите на учениците. 

Кристина е майка на Красимира, която е в първи клас. За нея е непосилно да съвместява отсъствието си от работа с домашното обучение. 

"Няма как да сложим два-три лаптопа, няма как да стане. 

Според Кристина за най-малките ученици това решение ще е трудно.

От Министерството на образованието посочиха, че са чакали отговор от колегите си от здравното ведомство, тъй като са искали да оставят най-малките ученици от 1 до 4 клас присъствено още два дни, за да се подготвят и родителите. До 16 часа обаче такъв не бил дошъл. 

А решението за преминаване към онлайн обучение зависи от броя на заболелите в различните общини, обясниха властите. 

"Заболеваемостта и решенията за спиране на присъствените занятия ще се случват на общинско ниво, което за нас беше изключително важно", заяви образователният министър Николай Денков.

На този етап здравните власти не предвиждат въвеждането на "зелен сертификат" в образователната система, като причината е максимално дълга присъствена учебна година.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК