Увеличават Ковид леглата в София: Ще се справят ли болниците?

70% от леглата в "Александровска болница" са заети, а в "Софиямед" – всички

19.10.2021 | 15:48 Редактор: Здравко Черкезов

Увеличават броя на Ковид леглата в София. Това съобщи директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев. По думите му на този етап няма да спира плановият прием в болниците.

Предстои преструктуриране на клиники и пренасочване на персонал. Напрегната остава ситуацията в големите лечебни заведения в столицата. Всички 62 Ковид легла в болница "Софиямед" са заети, включително 12-те интензивни. 

"10 дни вече сме в пика на вълната. От тези, които са в болница, малко над 90% са неваксинирани, а тези в реанимация  – около 96%", посочи анестезиологът д-р Иван Колчаков.

Той вижда все повече неваксинирани да стигат до болница. Въпреки голямото натоварване, анестезиологът е против това плановият прием да бъде спиран. 

"Необслужването на пациенти с други заболявания, особено онкологични, в средносрочен план в рамките на половин-една година са много лоши резултатите. И спирането на плановата хирургия дава много лоши резултати", категоричен бе д-р Колчаков.

В столичната "Александровска болница" има общо 676 легла, 70% от тях са заети. 

"Ковид структурата е с 85 легла за болни, които не се нуждаят от реанимация и 35 легла за болни, които се нуждаят от интензивно лечение. От тези реанимационни легла 91% към момента са запълнени", каза директорът на "Александровска" д-р Атанас Атанасов.

Заради високата заболеваемост в София ще се разкрият допълнителни Ковид легла. 

"Увеличение на леглата ще има както за леки, така и за интензивни случаи. Ковид леглата, които ще бъдат отделени за пациенти, е 30% от общия брой, който имат болниците. Надяваме се това да е последната заповед, с която увеличаваме леглата на територията на столицата, макар че цифрите са малко стряскащи", обяви д-р Пенчев.

Няма да се спира плановият прием. Ще се оптимизира работата на лечебните заведения и Спешната помощ. Екипите вече ще получават предварително информация в коя болница има свободни места за Ковид пациенти. 

"Всеки прием на пациент автоматично ще бъде нанасян в системата, така че да не се натоварват линейките на Бърза помощ, за да могат своевременно да са наясно къде биха могли директно да отидат и да хоспитализират болния", изтъкна директорът на РЗИ-София.

На територията на София над половината от медицинския персонал е ваксиниран, друга голяма част са преболедували. "Зелен сертификат" за медицинския персонал не е обсъждан, заяви д-р Пенчев.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR (архив)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК