България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В България лекуваме Ковид-19 с антибиотици и затова смъртността е огромна?

Д-р Чавдар Ботев и д-р Юлиян Петров от КТ "Подкрепа" коментира казуса с въвеждането на "зеления сертификат"

19.10.2021 | 09:25 Редактор: Елеонора Танева

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров обяви, че ситуацията с коронавируса в страната е напрегната, но към момента не се налага национален локдаун. Образователният министър Николай Денков заяви, че подкрепя въвеждането на "зелен сертификат" за учителите, педагози и непедагогически персонал. 

"И по света има много случаи на новозаразени с Ковид-19, основната разлика с България е, че тук много от пациентите умират", заяви хематологът д-р Чавдар Ботев в студиото на "България сутрин".

Той е категоричен, че една от причините за голямата смъртност у нас е ранното даване на антибиотици при установяване на Ковид-19. 

"Има световни проучвания, които показват, че азитромицинът не подобрява преживяемостта и остават само страничните ефекти от него - унищожава микрофлората, която реално трябва да се бори с инфекциите. Нашите болни са по 30 дни на антибиотично лечение. Тук практиката е да се дават дори по 3 антибиотика. В САЩ едва 20% от пациентите, които се лекуват в болници, са на антибиотик", подчерта хематологът.

Предложението за въвеждане на "зелен сертификат" за учители среща отпор от страна на сектора. 

"В България има 80% неодобрение на въвеждането на "зелен сертификат", а в сферата на образованието той е още по-висок. Ако сертификатите станат задължителни за учителите, ще има протести. Въпросът е какво се случва с онези, които няма да могат да влязат и да преподават, защото нямат сертификат. Системата ни не може да си го позволи", категоричен беше председателят на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че големият проблем е липсата на контрол при спазването на въведените мерки. Според 71% от анкетираните учители, учениците не носят маски. 

Синдикатите са против въвеждането на "зелен сертификат" само за учители, защото вредите за образователната система ще са повече.

"Повече от 20% от учителите заявяват, че няма да се ваксинират. Ако не го направят и не им дадем достъп до образователната институция - това ще бъде пагубно. В същото време у нас не се признават на този етап преболедувалите, а това са над 35% от персонала", уточни д-р Юлиян Петров.

Според д-р Чавдар Ботев именно преболедувалите може да се окажат скрития резерв на страната ни в справянето с пандемията, защото реалната бройка на преминалите през коронавируса е по-голяма.

"Подкрепям сертификата, но много по-добре е хората, които са преболедували, да имат достъп до нормалния живот, да не бъдат ограничавани, за да не се крият, че са заразени. Изследването за антитела в добра лаборатория е по-сигурен начин за доказване на преболедуване от PCR тест. Но властите не ги признават, а е доказано, че хората, които са преболедували, 15 пъти по-рядко се заразяват от ваксинираните", заяви хематологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
4 rate up comment rate down comment 0
Преболедувал
преди 2 години
Отдавна се коментира издаването на зелени сертификати за лица, които имат антитела, без да са били преди това регистрирани официално като болни /много от тях не са знаели за сблъсъка си с вируса дори/. Може да се въведе по-кратък срок на техния сертификат /например за 3 месеца/, за да може самите лица да бъдат стимулирани на всеки 3 месеца да изследват антителата си /защо не и безплатно/ и да са спокойни за защитата си срещу вируса. Нищо не се прави обаче в тази посока. Сигнализирай за неуместен коментар