Дом за стари хора в севлиевско село прикрива случаи на Ковид-19?

Семейството на настанена жена разбира, че е била заразена след като е починала

18.10.2021 | 18:40 Редактор: Теодора Патронова

Съмнения за прикриване на болни от Ковид-19 пациенти в Дома за стари хора в севлиевско село. Дъщерята на настанена там жена разбрала, че майка ѝ е била заразена едва след като починала. В същото време бивши служители разказват за лошо отношение, липса на лечение и неспазване на санитарните мерки в Дома. 

Гинка Иванова от Севлиево настанила в края на август 88-годишната си майка в Дома за стари хора в Добромирка. Тя била с ампутиран крак и се нуждаела от постоянни медицински грижи. Възрастната жена била в постоянен контакт с дъщеря си до началото на октомври.

"Всеки ден се чувахме до 5-ти. Попитах я – мамо как си, каза- добре се чувствам! На обяд вече нямаше връзка с нея, вечерта в 5 часа, вечерта пак нямаше връзка. На 7-ми се опитвам отново да звъня- абсолютно никаква връзка. Дъщеря ми също е звъняла, няма с кого да разговаря! И следобед в 16,30 часа медицинската сестра се обажда на племенника ми - "баба ти почина“, разказа Гинка. 

 Жената разказва, че никой от дома в Добромирка не я потърсил, а покойната ѝ майка била транспортирана направо в погребалната агенция.

"На мене никой не ми се обади, че майка е болна от Ковид-19! Аз когато съм си подала документите в "Социални грижи“, аз съм си посочила телефона, в случай, че нещо се влоши! Аз научавам от племенника си, че майка е починала! Само най-близките бяхме, ковчегът беше затворен, въобще не я видяхме", добави още дъщерята.  

Цветана Минзилева работила три години като медицинска сестра в дома, но напуснала на 7 октомври. Тя казва, че взела това решение, след като от 46 потребители 21 се оказали заразени с коронавирус и оставени без лекарско лечение и надзор.

"Три дена бях почивка , на 4-ти отивам на работа- не бяха напълно разделени болните от здравите! На пет човека бяха назначени антибиотик и едни за имунната система . А другите бяха без лечение - на бромхексин няколко човека. И понеже личният лекар го няма, аз се притесних, че при това положение половината болни, без лекар, ще ми бъде трудно да ги лекуваме и реших да напусна! Говорих с един от санитарите и каза че имало осем човека починали до този момент. Няма и една седмица и той каза че им починали десет човека", обясни Минзилева.

Управителката на Дома за стари хора Галина Рачева не пожела да застане пред камерата. По телефона тя отказа да коментира случая с починалата Иванка Ганчева и да съобщи какъв е в момента точният брой на потребителите, както и колко са починали от коронавирус.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК