Глобяват собственика на дома в "Драгалевци", грубо погазвал законите

Той ще бъде затворен от 1 януари

13.10.2021 | 21:18 Редактор: Искра Ангелова

Окончателно затварят дома за възрастни хора в столичния квартал "Драгалевци", а управителят му ще бъде глобен с 3 000 лева. Това съобщиха от Агенцията за качество на социалните услуги. 

Според направената проверка от ръководството, са предали неверни данни за дейността на социалното заведение. От 1 януари следващата година дома спира работа. Проверката започна след пореден сигнал за насилие над възрастен мъж, настанен там.

За нечовешкото отношение в дома споделиха близки на пострадалия, както и роднини на други обитатели на дома. Според инспекторите на Агенцията социалното заведение не разполага с необходимия персонал и не може да гарантира задължителната по закон - 24-часова грижа за своите обитатели.

Инспекцията показала, че възрастните хора не са настанявани в дома по свое желание, а договорите за ползване на социалната услуга не са сключени със самите тях, а с трети лица. Грубо погазване на закона е и друг факт - в дома са настанени както здрави възрастни хора, така и хора с деменция и с психични разстройства.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК