Брутално: Връзвали с кабели възрастни хора в "дома на ужасите" в Драгалевци

Прокуратурата разследва ръководството и за имотни измами

11.10.2021 | 18:52 Редактор: Георги Донков

Прокуратурата разследва дома за стари хора в столичния квартал Драгалевци, по сигнал за насилие над 90-годишен мъж. Икономическа полиция също започна проверка. Появиха се и нови разкази на потърпевши на случващото се в дома.

След като 90-годишен мъж беше изписан с хематом и рани от дома за възрастни хора в Драгалевци, изплуваха смразяващи разкази за грижите, които се полагат там. Дядото на Георги също е бил настанен в дома. 

"Дядо ми почина преди една година. Той изкара доста малко вътре - 40 дни. От него знам, че са ги връзвали вечерно време , за да не падат от леглата", каза внукът на възрастния човек. 

Георги разказва, че самият той е виждал да връзват хората, настанени в институцията. 

"Защото буйстваха. Как са ги връзвали? С кабели, с подръчни материали, със сезал, с такива неща. Това звучи ужасяващо, аз съм го виждал. То и отвън се вижда. Редовно искат цигари, искат пари", каза още Георги. 

Хората, които живеят на улица Крушова градина, където се намира домът, казват, че от дома редовно се чуват викове за помощ. По думите им в дома е имало и убийство

"Беше преди 2 или 3 месеца. Дойде криминална полиция, патрулни коли, линейка. Ние се притеснихме какво става, когато видяхме криминалната полиция. С другото сме свикнали. Когато попитахме при полицаите какво се случва, те не ни дадоха информация, но това, което разбрахме е, че се е случило убийство между двама пациенти в дома. Според мен текучеството на катафалки, линейки и патрулни коли е повече, отколкото е нормално. Един път седмично е задължително. Някой път - 2 или 3 пъти. Това го виждаме с очите си, няма как да е друго", каза съседката Христина Йовчева.  

На същата улица живее и Таня Димитрова. Нейната майка също е била настанена в дома преди 3 години. Прекарала е там повече от година.

"Трябва да кажа, че те през лятото се чувстваха много добре. През зимата обаче беше недобре, защото седяха в една трапезария. Те полагаха усилия да си взимат лекарствата. Слагаха ги в кроасанчета, за да си ги вземе", каза Димитрова.

Управителят на дома за възрастни хора отказа коментар. Остава уверението ѝ, че зад плътната ограда, която скрива дома, се полагат грижи за т.нар. "потребители".

"Когато има нещо, дори ги водя на болница. Близките не се ангажират с това нещо, заради Ковид. Каквото се наложи, дори обикновено изследване - аз ги водя", казапо-рано управителят на институцията Анжела Димитрова  . 

Освен насилие прокуратурата разследва и имотни измами, извършени от ръководството на дома за възрастни хора.

Вижте още в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК