Радев: Всеки е свободен сам да решава за здравето си, но ваксините са защитата

"Ние няма да принуждаваме никого да се имунизира", посочи президентът

19.10.2021 | 15:00 Редактор: Жаклина Иванова
Радев: Всеки е свободен сам да решава за здравето си, но ваксините са защитата

"Всеки е свободен сам да взема решение за своето здраве, но ваксините са единствената защита, с която разполагаме в момента, и това се потвърждава от всички статистики на постъпили в болница и на починали. Потвърждава се и от държавите, които напреднаха с ваксинацията и вече се отварят за пълноценен обществено-икономически живот". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Перник.

Държавният глава уточни, че мерки се предприемат ежедневно и призова всеки като част от обществото да вземе свободно своето решение с отговорност към себе си и околните.

"Ние няма да принуждаваме никого да се ваксинира, но пунктове за ваксинация има навсякъде, така че мислете за себе си и за своите близки", апелира Румен Радев.

В отговор на въпрос за високите цени на електричеството и газа държавният глава посочи, че проблемът е общоевропейски, а страната ни е единствената, която има предимството битовите потребители да не са на свободния пазар, а са на регулирания.

"Ние трябва да въведем такива механизми, че от новата година, когато регулаторът ще променя цените, да защитим максимално българските граждани и върху това се работи", коментира президентът.

Той определи като далновиден ход на служебното правителство чрез предложената актуализация на бюджета да се разшири обхватът на енергийно бедните и да се повиши стойността на компенсациите, които хората вече получават, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

По повод механизмите спрямо бизнеса президентът посочи, че са необходими бързи и категорични мерки и затова е инициирал вчера среща с всички засегнати страни.

"Без диалог няма как да се случи. Вчера се чуха много добри предложения, обединихме се около ясен консенсус, че трябва да защитим по най-добрия начин интересите на българските граждани и на бизнеса с акцент върху малки и средни предприятия. Така че очаквам в най-скоро време да бъдат взети всички възможни решения в рамките на закона", заяви Румен Радев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК