Бизнесът ще бойкотира мерките: Вълна от молби за напускане, равносилно е на банкрут

От ресторантьорския бранш се чувстват излъгани от здравния министър

20.10.2021 | 18:43 Редактор: Искра Ангелова

Сериозен ръст на заболелите и починалите вследствие на Ковид-19, както и опашки пред ваксинационните центрове. На този фон - протести в цялата страна, а министърът на образованието беше нападнат в София. 

Бизнесът се закани да бойкотира новите мерки. От ресторантьорския бранш се чувстват излъгани от здравния министър, защото не това е било говорено на срещата с властта. 

"Изправен пред алтернативата от тотален локдаун, бизнесът каза: "По-добре да работим със "зелени сертификати". Но много важно да се признава тестът за антитела, защото има огромна скрита заболеваемост и те го знаят. Вече имаме вълна от молби за напускане. Ето го и другия проблем, когато заповедта е дискриминация", каза Марин Сотиров от сдружението на заведенията

След високата цена на тока тези мерки са пореден удар за бранша, казват от Българската фитнес асоциация.

"Това гледаме от Европа. Там са ваксинирани 70-80% от хората, тук са ваксинирани 20%. Това значи, че само 20 процента от потенциалните клиенти ще могат да посещават нашите зали. Това е равносилно на банкрут. Ние бойкотираме тази заповед. Държавата вменява на бизнеса държавни задължения. Те не са си свършили работата да направят хубава кампания, за да накарат хората да се ваксинират. Ако имахме 80% ваксинирани - няма проблем", коментира председателят на Българска асоциация за здраве и фитнес Петър Ангелов.

Повече от 80% от актьорите в театър "Българска армия" са ваксинирани. Те обаче все още чакат ясни правила как ще продължат да работят.

"Вечерният ни персонал се притеснява как ще проверява сертификатите. Това, което слушах от министъра, той казва, че е достатъчно да представят сертификат, а оттам нататък дали е негов или не, ние нямаме полицейски функции. Другото, което е, дали ще има отстояние в салона, аз няма как да го реша това", подчерта директорът на театър "Българска армия" Мирослав Пашов.

А междувременно стана ясно, че Столичната Регионална здравна инспекция набира доброволци заради новите мерки. Те ще трябва да събират данни на заразени и контактни лица, както и ще въвеждат данни в Регистъра, който е част от Националната информационна система.

А "Александровска" болница преустановява плановите операции.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК