При наддаването за бюджета всички партии са в опозиция, неясно срещу какво

Коментар на доц. Татяна Буруджиева и доц. Антоний Гълъбов

10.09.2021 | 21:27 Редактор: Елеонора Танева

В последните си работни дни депутатите се карат кой дава повече пари за хората. Скандали имаше и днес в комисията по бюджет и финанси, както и в пленарната зала.

"Даде се шанс на партиите да се развихрят предизборно, всеки да обяснява, че това е неговото предложение. Интересите на обикновения човек са последното нещо, което вълнува политиците. В момента политиците правят всичко с мисълта, че не могат да бъдат наказани", коментира политологът доц. Татяна Буруджиева в студиото на "Денят ON AIR".

Според нея времето за актуализацията на средствата отдавна е минало. 

"Всички знаем, че сме на прага на няколко кризи, това можеше да стане по-рано и без излишни неща. В политиката, като му изпуснеш времето, става странно за обяснение. По отношение на този бюджет, всички парламентарни сили са в опозиция, но не е ясно на какво", добави тя. 

Социологът доц. Антоний Гълъбов от своя страна упрекна президента за ултиматума, който постави във връзка с актуализацията на бюджета.

"Служебният кабинет не може да внася актуализация, защото не може да носи никаква отговорност, това наддаване в пленарната зала е предизборно. Това е служебен кабинет в оставка, който не носи отговорност пред никого, само пред президента. Има парламентарни процедури, с които лимитите могат да бъдат променяни. Тогава нямаше да го има този огромен натиск, при положение, че бюджетът се държи стабилно", категоричен беше доц. Гълъбов пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза малкото допирни точки, около които повечето партии в 46-ото НС се обединиха. 

"Съгласие се постигна по промените в закона за НСО, едни хора искаха да свалят от колите други хора. И втората тема - решението от днес на правната комисия Бюрото за защита на свидетели да бъде преместено в Министерството на правосъдието. Обединението е около теми, които не вълнуват хората в момента", подчерта социологът. 

И двамата са категорични, че изборите 2 в 1 ще ощетят както партиите, така и кандидатите за президент.

"Провеждането на парламентарни избори при първия тур на президентските, би било по-неизгодно за повечето кандидати за президенти, дори и за партиите. Първият тур решава едни въпроси, вторият - други. Партиите имат за задача да си вдигнат партийния резултат, а от там да решават да имат ли кандидат. А за кандидатите за президенти е важен техният персонален резултат", изтъкна доц. Буруджиева. 

Ниска избирателна активност очаква доц. Гълъбов.

"Заради това, което се случи в 46-ото НС, очаквам ново електорално дъно. На парламентарните избори ще гласуват под 3 млн. души. По-тежкият и важен вот е парламентарният. По-логичното за дата на избори 2 в 1 е да са във втория тур на президентските, когато ще има по ниска избирателна активност", анализира социологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК