ГЕРБ скочи на служебния кабинет заради неизплатените пари към пътните строители

"Досега единственото, което правят, е да уязвят предишното правителство", смята Александър Ненков

10.09.2021 | 19:12 Редактор: Здравко Черкезов

Бившите управляващи от ГЕРБ обвиниха служебното правителство за натрупаните задължения към пътностроителния бранш по всички изпълнени и неизпълнени инфраструктурни проекти. Това се случи на фона на национален протест на строители в центъра на София. 

Протестиращите се събраха в 8:00 часа сутринта пред сградата на парламента. Те заявиха, че през последните месеци не са получавали пари и поискаха незабавно изплащане на дължимите им средства от държавата.

"Искаме също да знаем какво се случва, да има бъдещи възлагания, да знаем какво ще се работи и да видим плана на държавата за това как ще се развива целият сектор. Заплащането на техните заплати или част от техните заплати става само и единствено благодарение на кредити, които собственици на фирми теглят, за да задържат качествените работници", каза Георги Кючуков от Браншовата камара "Пътища".

Протестното шествие продължи към сградата на президентството и Министерския съвет. Там строителните работници поискаха оставката на Румен Радев.

"Спрени са ни обектите, не работим, няма никакви пари, няма откъде да получаваме пари. Децата, семействата, просто сме без изход. Спряха ни обектите заради някакви ревизии. Блокираха ни сметките, не можем да разполагаме с тях. Нямаме пари! Не се работи. Цялата техника стои в базите. Стоим и нищо не правим", разказаха протестиращи.

Министърът на регионално развитие заяви, че първо иска да разбере кои са фирмите, които протестират, а след това ще даде информация какво се случва с парите.

"Като се представи фирмата, която протестира, ще видим има ли работници, няма ли. Ще видим дали ние сме плащали пари или имаме задължения към тази фирма. Проблемите са много при нас, в строителството и просто така изобщо някакви работници протестират. Те може да не са доволни от работодателя си. Ние може да сме дали пари на работодателя 100 млн., пък той да не им плаща заплати, за да излязат на протести", посочи министър Виолета Комитова. 

А министърът на финансите обясни, че за да бъдат разплатени парите, които "Пътна инфраструктура" дължи на строителните фирми, в размер на 1,3 млрд. лева, е нужно агенцията да може да сключи анекси по договорите с фирмите изпълнители. 

"Да се позволи на АПИ да сключи тези анекси, за да станат договорите валидни, като плащането по тези анекси да става за петгодишен период на равни интервали, започвайки през 2022 г.", заяви Асен Василев.

"Другият начин е фирмите да си търсят парите по съдебен път, но това означава, че няма да има зимно почистване, ще спре и цялата строителна дейност", каза още той.

Министърът припомни, че Агенция "Пътна инфраструктура'' е направила възлагания над стойността на договорите със строителните фирми.

Бившите управляващи обвиниха за случващото се служебното правителство.

"Никога по времето на ПП ГЕРБ до подобен стадий не се е стигало - да бъдат подведени по такъв безотговорен начин строителните компании. Видиж ли, после не само да няма пари в бюджета за плащане на извършващи се с хоризонт до края на годината дейности, а и да не бъдат заложени в актуализацията", заяви бившият регионален министър Николай Нанков.

"Хубаво е министър Комитова и цялото правителство да кажат какво предлагат на българските граждани. Досега единственото, което правят, е да уязвят предишното правителство", посочи Александър Ненков.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК