Пътностроителният бранш излeзе на национален протест пред НС (ОБНОВЕНА)

Искането е държавата да изплати натрупаните задължения към изпълнителите

10.09.2021 | 08:10 Редактор: Юлия Христова

Пътностроителният бранш излезе на национален протест пред сградата на Народното събрание. Той ще продължи до 12 ч. Недоволството се организира от Българската браншова камара "Пътища".

Организаторите на протеста настояват държавата да изплати натрупаните задължения към изпълнителите, както и да бъдат възстановени текущите възлагания за поддържане на пътищата. Сред исканията е и разписването на план-програма за развитие на Републиканската пътна мрежа.

От камарата посочват, че неколкократно са апелирали за диалогичност и конкретни решения по поставените проблеми в пътния бранш пред държавата, но до момента според организацията само се прехвърлят отговорности между различни институции.

"Над 300 служители са тук, защото са спрени плащания в последните месеци, заплатите се плащат с кредити от собственици на фирмите. Естеството на работа налага хората да са дисциплинирани, проблемът е, че доставчиците на материали спират доставките и това води до стопиране на задачите. Някои хора трябва да бъдат пускани в отпуск и това създава допълнителни проблеми. Някои членове опитаха да покажат, че така няма как да се работи. Днес е първият национален протест - надяваме се да бъдем чути", посочи за "България сутрин" Георги Златев от Българската браншова камара "Пътища".

Той подчерта, че протестиращите имат общ проблем, който ги обединява в рамките на днешния протест.

"Ако не бъдем чути, ще викаме по-силно", увери Златев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК