Пътните строители: Не работим, нямаме пари, блокираха ни сметките!

Протестиращите поискаха оставката на Румен Радев

10.09.2021 | 13:42 Редактор: Юлия Христова

Национален протест на пътностроителния бранш блокира центъра на София днес преди обед. Работещите в сектора поискаха държавата да изплати натрупаните задължения към компаниите изпълнители на пътни проекти, за да може работата по тях да продължи. 

Протестиращите се събраха в 8:00 часа сутринта пред сградата на парламента. Те заявиха, че през последните месеци не са получавали пари и поискаха незабавно изплащане на дължимите им средства от държавата.

"Искаме също да знаем какво се случва, да има бъдещи възлагания, да знаем какво ще се работи и да видим плана на държавата за това как ще се развива целият сектор. Заплащането на техните заплати или част от техните заплати става само и единствено благодарение на кредити, които собственици на фирми теглят, за да задържат качествените работници", каза Георги Кючуков от Браншовата камара "Пътища".

Протестното шествие продължи към сградата на президентството и Министерския съвет. Там строителните работници поискаха оставката на Румен Радев.

"Спрени са ни обектите, не работим, няма никакви пари, няма откъде да получаваме пари. Децата, семействата, просто сме без изход. Спряха ни обектите заради някакви ревизии. Блокираха ни сметките, не можем да разполагаме с тях. Нямаме пари! Не се работи. Цялата техника стои в базите. Стоим и нищо не правим", разказаха протестиращи.

Министърът на регионално развитие заяви, че първо иска да разбере кои са фирмите, които протестират, а след това ще даде информация какво се случва с парите.

"Като се представи фирмата, която протестира, ще видим има ли работници, няма ли. Ще видим дали ние сме плащали пари или имаме задължения към тази фирма. Проблемите са много при нас, в строителството и просто така изобщо някакви работници протестират. Те може да не са доволни от работодателя си. Ние може да сме дали пари на работодателя 100 млн., пък той да не им плаща заплати, за да излязат на протести", посочи министър Виолета Комитова. 

А министърът на финансите обясни, че за да бъдат разплатени парите, които "Пътна инфраструктура" дължи на строителните фирми, в размер на 1,3 млрд. лева, е нужно агенцията да може да сключи анекси по договорите с фирмите изпълнители. 

"Да се позволи на АПИ да сключи тези анекси, за да станат договорите валидни, като плащането по тези анекси да става за петгодишен период на равни интервали, започвайки през 2022 г.", заяви Асен Василев.

"Другият начин е фирмите да си търсят парите по съдебен път, но това означава, че няма да има зимно почистване, ще спре и цялата строителна дейност", каза още той.

Министърът припомни, че Агенция "Пътна инфраструктура'' е направила възлагания над стойността на договорите със строителните фирми.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК