Протестиращите са категорични - ще блокират страната, ако не се приемат адекватни мерки

Мащабен протест на засегнатите от Ковид ограниченията бизнеси блокира столицата

08.09.2021 | 18:57 Редактор: Жаклина Иванова

Мащабен протест на засегнатите от Ковид ограниченията бизнеси блокира столицата. Недоволните смятат да протестират всеки ден. Напрежението се повиши, когато при протестиращите излязоха над десет народни представители от различни партии.

Оказа се обаче, че депутатите не са желани на протеста. Те бяха освиркани и принудени да се върнат в сградата на Народното събрание, сред тях и Тошко Йорданов и Мая Манолова.

Засегнатите от Ковид мерките браншови организации се обявиха срещу наложените ограничения и настояха за приемането на адекватни социални и икономически мерки в подкрепа на бизнеса.

"Ние няма да спазваме мерки, ще има гражданско неподчинение до момента, в който не бъдат изготвени социално-икономически мерки, за да сме сигурни, че този път няма да останем на улицата", посочи председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

В протеста, който се превърна в шествие, се включиха и от други засегнати браншове. Министърът на туризма Стела Балтова заяви, че са осигурени над 685 млн. за туристическия сектор, като са подпомогнати над 44 000 предприятия, претърпели загуби. Икономическите мерки в подкрепа на бизнеса ще продължат, както и диалогът с бранша.

"Успяхме да осигурим такава среда, че компаниите в туристическия сектор да успеят добре да управляват риска, който трябваше да поемат. Ние продължихме мерките, които бяха разработени за икономическо и социално подпомагане на сектора, разработихме и нови", каза Балтова.

А въпреки протеста на бизнеса, мерките няма да се разхлабват, заяви здравният министър Стойчо Кацаров.

По думите му, ако мерките се спазват, които са минимални спрямо ситуацията, това може да помогне в рамките на 2-3 седмици да се види резултатът от прилагането им и да бъдат отменени. Според Кацаров правителството е подготвено за прилагането на мерки за компенсация за всички, засегнати от мерките.

Протестиращите заявиха, че дават 24 часа на отговорните институции да вземат решение и да предложат адекватни мерки в помощ на бизнеса. Утре протест ще има в Монтана, а на 10 септември - в Кърджали. Ако техните желания не бъдат изпълнени, започват ежедневни протести и блокада на цялата страна.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК