България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Доц. Киселова: Партиите бутат Румен Радев към избори 2 в 1

Не му дават възможност да насрочи избори на 7 ноември, посочи експертът по конституционно право

07.09.2021 | 08:26 Редактор: Тодор Петров

БСП връща третия проучвателен мандат на президента Румен Радев, с което възможностите за съставяне на кабинет се изчерпват и това автоматично означава, че ни предстоят поредни парламентарни избори.

С експерта по конституционно право доц. Наталия Киселова разговаряхме в "България сутрин" за това кога най-рано президентът трябва да избере дата за нови избори.

"Г-жа Нинова, на ръба на Конституцията, дава още няколко часа на парламентарните групи да променят позицията си и евентуално да се стигне до възможност за излъчване на кандидат за министър-председател. Нинова и партиите не дават възможност на президента да насрочи избори на 7 ноември. Партиите в НС бутат към избори 2 в 1. Всички заедно не искат да поемат отговорност накъде да върви държавата", заяви доц. Киселова.

Когато неуспешно бъде върнат третият мандат, президентът трябва да разпусне Народното събрание, но няма изрично записан срок в Конституцията. Той ще трябва да издаде указ, с който насрочва избори и разпуска Народното събрание.

"Президентът намекна, че ще води разговори с ЦИК дали технически могат да поемат парламентарни и президентски избори. Водещи са президентските и партиите се опитват да се прикачат към вече насрочените президентски избори. Спестяват пари откъм кампания", посочи още доц. Киселова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ има някои въпроси, по които трябва да се помисли, преди да бъдат събрани избори 2 в 1. На първо място е логистиката - да се инсталира софтуер на машините, да се гласува с една или с две карти. Много по-сериозни са проблемите в организацията на предизборната кампания и изборната администрация, смята тя.

"Не се задава въпрос кое е в интерес на избирателите - кампаниите да се съберат или да бъдат отделно, за да се върнем към нормалната политическа система", изтъкна експертът по конституционно право.

Ако на 14 ноември са президентските избори, на 21 е вторият тур. ЦИК трябва до 48 часа най-късно да посочи двойките, които отиват на балотаж, стана ясно още от думите на доц. Киселова.

Тя допуска възможността президентът да прецени, че датата на евентуален балотаж на президентските избори е подходяща за провеждане на предсрочните парламентарни избори.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 месец
По-добре 2 в 1. Няма да плащаме 2 пъти. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 месец
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Писна ни от тези избори! Само пари се харчат! Сигнализирай за неуместен коментар