Депутатите не се разбраха за закриването на спецправосъдието

Изваждането на Бюрото за защита на свидетели от прокуратурата ще предизвика правен хаос, коментира Иван Гешев

10.09.2021 | 18:38 Редактор: Елеонора Танева

Депутатите от правната комисия не приеха закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура. На заседанието присъства и обвинител номер едно Иван Гешев. В негово присъствие беше решено Бюрото за защита на свидетели да премине от неговото ръководство към Министерството на правосъдието.

"Това не е юридическа реформа, а юридическа катастрофа, което ще предизвика правен хаос". Така Иван Гешев определи предложените промени в Закона за съдебната власт, преди да започне заседанието на правната комисия. 

"Тези дни чувам думата "обезкостяване на главния прокурор и прокуратурата и "тричане" - модерна дума, ще кажа, че това не е проблем за прокуратурата. Това ще доведе до ниска ефективност на прокуратурата и до бум на престъпността като тази през 90-те години. Това е обезкостяване и тричане на българските граждани и общество и на тяхната сигурност. Това е голяма цена, която ще бъде платена", коментира обвинител номер едно. 

След 4 часа заседание, до 14:00 часа, когато трябваше да започне парламентарното заседание, правната комисия отне Бюрото за защита от главния прокурор и го прехвърли към правосъдното министерство.

"Голяма част от кадровия състав ще напусне. Защитените свидетели ще са в риск, магистратите също. Надявам се да не е лично отношение към Спецпрокуратурата", заяви Гешев.

На заседанието присъства и представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев. Според него много от промените са противоконституционни. 

И този път заседанието не се размина без скандали. След като стана ясно, че парламентарното заседание няма да започне в 14:00 часа, правната комисия отново се събра. Но депутатите така и не успяха да гласуват на първо четене закриването на специализираното правосъдие. Затова ще бъде насрочено друго извънредно заседание. А за да бъдат приети окончателно промените, трябва да бъдат гласувани в пленарната зала.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК