Гешев алармира в парламента: Ще има бум на престъпността като през 90-те

Реформите ще доведат до смачкване на най-важните дела в държавата, смята главният прокурор

10.09.2021 | 10:04 Редактор: Тодор Петров

Комисията по правни въпроси се събра в пореден опит да разгледа законопроекта за закриване на специализираните съдилища. Депутатите разглеждат на второ четене и прехвърлянето на Бюрото по защита на свидетели от ръководството на главния прокурор към Министерството на правосъдието. 

Преди заседанието обвинител номер 1 - Иван Гешев, заяви, че готвените промени ще доведат до ниска ефективност на прокуратурата и бум на престъпността като през 90-те години.

"Тези законопроекти не реформират, а унищожават нещо работещо. Резултатът ще доведе до смачкване на най-важните дела в държавата, дела срещу олигарси, срещу организираната престъпност – убийства, телесни повреди, изнасилвания и какво ли още не. Ако това е реформа, аз не я разбирам", заяви Гешев.

Главният прокурор очерта промените като "юридическа катастрофа, която ще предизвика правен хаос". Гешев попита какво ще стане с делата срещу Арабаджиеви, Бобокови, Баневи. 

"Делата за телефонни измами, за убийства, за изнасилвания – никой не може да каже откъде ще започнат", посочи той и предупреди, че ще има европейска реакция.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Илиана
преди 2 години
Защо всички вие превърнахте държавата в един хаос?? Сигнализирай за неуместен коментар