След скандали и бурен дебат - НСО няма да охранява главния прокурор

На първо четене идеята главният прокурор да не бъде охраняван от НСО получи зелена светлина

03.09.2021 | 18:30 Редактор: Жаклина Иванова

След два дни спорове приети ли са промените, с които се намалява броят на охраняваните лица, депутатите в крайна сметка гласуваха поправките на първо четене. В текстовете е записано още главният прокурор да не бъде охраняван от НСО. Споровете днес започнаха с това дали двата законопроекта да бъдат включени в дневния ред на депутатите.

След заседанието в четвъртък депутатите не разбраха успяха ли да свалят охраната на главния прокурор. В опит да въведе яснота около законопроекта председателят на парламента Ива Митева поиска повторно гласуване на текстовете.

"Първо сте действали, после сте мислили. Първо правите нещо и после разбирате, че сте влезли в някакъв проблем", каза Тома Биков от ГЕРБ.

"Вчера ви обясних, че процедурата не се е състояла. Кворум няма. Това, че някой иска да ходи да се кланя на Бузлуджа или Банкя си е негов проблем", коментира депутатът от "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мария Капон

"Вчера г-жа Росица Кирова покажа тотална некадърност, некомпетентност", посочи председателят на ИТН Тошко Йорданов.

"Госпожо председател, как позволявате на Тошко да обижда заместник-председател на парламента", попита депутатът от ДПС Хамид Хамид.

Обвиненията и споровете на висок тон от парламентарната трибуна обаче продължиха.

"Аз ще обидя партия ГЕРБ и ще кажа, че това е мафиотска структура", посочи Тошко Йорданов.

Наложи се председателят на парламента да свика втори председателски съвет. След него се установи, че текстовете все пак вече са одобрени от депутатите. На първо четене идеята главният прокурор да не бъде охраняван от НСО получи зелена светлина. Решението обвинител номер едно коментира лаконично.

"Не се притеснявам. Казах, че никой не ме е карал да се кандидатирам за главен прокурор. Това не е тема. Ако това ще реши всички проблеми в държавата и българските граждани ще са спокойни и богати, за мен няма проблем", уточни главният прокурор Иван Гешев.

Депутатите имат срок от 7 дни за предложения между първо и второ четене.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК