България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Никой няма да бъде заставен да гласува за двата вида избори при вот 2 в 1

Още около 1500-2000 машини ще стигнат, за да проведем изборите, каза Цветозар Томов

09.09.2021 | 08:17 Редактор: Тодор Петров

Още 2000 машини ще са необходими за спокойното провеждане на избори 2 в 1. Това обяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. Имат ли готовност от Централната избирателна комисия за избори 2 в 1 и какви са притесненията им?

"ЦИК трябва да има готовност независимо от решението на президента за изборите. Обсъждали сме всички варианти. Още около 1500-2000 машини ще стигнат, за да проведем изборите", заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов в студиото на "България сутрин".

В ЦИК са обсъждали вариантите да се гласува с една или две карти, но все още няма решение кой от двата варианта ще бъде избран.

"Този, който не желае да участва в някой от двата вида избори, ще има тази възможност. Софтуерът вероятно ще даде възможност на избирателя да влезе в менюто за единия вид избори и ако желае - да го пропусне, или да избере в кое меню да влезе - в единия или другия вид избори. Никой няма да бъде заставен да гласува за двата вида избори", разясни Томов пред Bulgaria ON AIR.

Препрограмирането на една машина ще отнема секунди, но за всяка от тях ще трябва индивидуално да бъде въведен софтуерът за изборите. В ЦИК обсъждат логистиката за чужбина, която ще изисква да се обиколят дипломатическите ни представителства, където да се извърши настройването на софтуера.

"В Европа, където основно ще има машини за гласуване в чужбина, разстоянията не са големи и вероятно ще можем да осъществим тази логистична операция. По-притеснително е как ще се справим в Северна Америка. Няма да допуснем да има секция, в която хората да нямат възможност да гласуват. Резервният вариант с хартиеното гласуване може да бъде използван. В Австралия и целия азиатски регион няма да има машини", каза още Томов.

"Трябва да постигнем доста голям напредък в разяснителната кампания, за да бъде всичко спокойно. Надявам се да решим успешно най-важните проблеми с изборите. За всяка машина в изборния ден ще има техническо лице, което ще отговаря", посочи говорителят на ЦИК.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК