Радев се колебае: Редно е изборите да са отделно, но избирателите натрупаха умора

От ЦИК заявиха, че няма проблем да организират избори 2 в 1

08.09.2021 | 17:49 Редактор: Елеонора Танева

Президентът Румен Радев и Централната избирателна комисия обсъдиха провеждането на избори 2 в 1. Според държавния глава е редно да са отделни, но посочи, че последната дума има ЦИК. От там заявиха, че ако президентските и парламентарните избори са на една дата, това ще спести както финанси, така и логистични усилия.

"Разделението на отговорностите между президентската институция и НС предполага отделни кампании и избори. Досега в практиката смесването на изборите не е ставало, но от друга страна всички знаем, че отделните избори изискват и повече финансови средства. Българите натрупаха тази година чувствителна електорална умора и трябва да отидат три поредни дни да гласуват", заяви Радев.

Централната избирателна комисия е готова да проведе избори, без значение кога и дали ще са две в едно. 

"ЦИК винаги е в готовност за произвеждане на избори, независимо какви са те, и дали са в един ден повече от един вид избор", уточни председателят на ЦЕК Камелия Нейкова.

 

Радев попита как ще е по-евтино и как ще е по-лесно технически за ЦИК и за избирателя. Последният предсрочен вот от 11 юли е струвал 57 милиона лева. Изводът на ЦИК е, че ако изборите са 2 в 1, ще се намалят разходите. 

"При избори 2 в 1 логистиката ще бъде по-лесна, разходите ще се оптимизират, но ще се наложи да бъдат купени допълнителни машини", поясни Нейкова.

Румен Радев попита и как точно ще се гласува, ако минем на вариант 2 в 1. Изборните експерти са обсъждали да има втора машина във всяка секция, ако двата вота са в един ден, защото ще се удължи времето за гласуване.

След срещата големият въпрос остана датата на парламентарните избори.  Между двата вида избори ще трябва да има две седмици време, заявиха от ЦИК.

"Всяка една машина се преинсталира поотделно, особено машините, които са извън страната, те се връщат в страната. И ако в три недели трябва да ходим на избори, това е доста рискова ситуация", уточни Нейкова.

Затова и ЦИК препоръчва, ако вотът е 2 в 1, то парламентарните да са на 14 ноември. А президентът поиска да се проведе и разяснителна кампания. Досега президентски и парламентарни избори в един ден не са провеждани. Все пак сме имали вот 2 в 1 - местен и президентски през 2011 година и президентски и референдум през 2016 година.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК