България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Политолог: Радев олицетворява промяната, с Василев и Петков воюват със статуквото

Президентът иска да промени посоката на българското общество, смята Георги Киряков

07.09.2021 | 09:14 Редактор: Здравко Черкезов

Политически хаос без изход – така изглежда към момента ситуацията у нас, след като два парламента не успяха да излъчат правителство. 

"От протестите миналата година се видя, че президентът Румен Радев е олицетворението на промяната. Другите само успяха да се прикрепят към това, което той успя да сътвори тогава. Това е битка, която той самият води и с партия ГЕРБ, и с другите партии на статуквото. Тази битка ще завърши някога, но няма да е на следващите предсрочни избори", заяви политологът Георги Киряков в студиото на "България сутрин".

Според него предстоящите президентски избори са само вторичната причина за битката, която води президентът Радев. Първичната му причина е да промени посоката на българското общество.

Киряков е на мнение, че евентуален проект на служебните министри Асен Василев и Кирил Петков не би могъл да създаде електорална вълна, подобна на НДСВ и ГЕРБ, но би могъл да събере всички разпилени гласове на протеста.

"Те поведоха най-сериозно битката, въпреки че и Рашков даде немалко. Те разклатиха основите на тази конструкция, която беше създадена с n-тото правителство на бившия премиер Борисов. Тази конструкция беше частично разрушена, възможно е да падне през следващите няколко месеца, но ще трябва да се продължи тази позиционна война между силите на промяната и силите на статуквото", посочи политологът пред Bulgaria ON AIR.

Според Киряков 46-ото НС няма да се запомни с нищо добро.

"За съжаление, със скандали, липса на парламентарна етика и липса на сериозна законодателна инициатива и сериозно законотворчество, което е в основата на всеки парламентаризъм. Нямаше такива неща. Имаше опит за реванш, опит за налагане на теми, които нямат нищо общо със законотворчеството и парламентаризма", изтъкна той.

Особено показателен, според Киряков, е фактът, че най-малката парламентарна група ("Изправи се БГ! Ние идваме", бел. ред.) се опитваше да налага дневен ред на всички останали групи.

По думите му следващите парламентарни избори няма да променят коренно политическата ситуация, но вече се виждат у хората настроения за нов играч, който да обере потенциала за промяна от миналогодишните протести. 

"Хората искат да видят нов тип политика и нов тип политици. Защото видяха в Кирил Петков такъв, насочиха доверието си към него. Това е тенденцията в момента. Търси се месия, който да удовлетвори тези хора", смята Киряков. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 1 месец
Кирил Петков е пълна калинка. За нищо не става. Поредният медиен тигър. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 1 месец